Problemet är inte listan – det är skjutningarna

Inom filosofin finns en inriktning som säger att världen byggs av språk och hur vi pratar om världen, snarare än hur det faktiskt är. Blir då Sveriges BNP-utveckling mer lovande om regeringen önsketänker i sina rapporter om konjunkturläget? Nej.

ANNONS

Världen är vad den är. Verkligheten finns där, oberoende vad vi tycker om den, och och oavsett hur vi pratar om den.

Ändå verkar teorin att världen formas av hur vi pratar om den vara populär bland vissa av Sveriges kommunpolitiker. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, och Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköping, verkar övertygade. Båda vill få bort bostadsområden i sina kommuner från polisens lista över särskilt utsatta områden, säger de till Dagens Nyheter (3/4). Listan “demoniserar” bostadsområdet Skäggetorp, som klassas som särskilt utsatt, enligt Borg.

Även Pelling tror att Gottsunda i Uppsala, som dras med problem som stenkastning mot bussar, knarkförsäljning och dåliga skolresultat, har förlorat på att nämnas av polisen som ett problemområde. “Utan stämpeln ‘särskilt utsatt’ kanske det till och med blir lättare”, säger han till DN.

ANNONS

Självklart tycker politiker att det är beklämmande att det finns områden i kommunen med utbredda destruktiva inslag som arbetslöshet, etnisk segregation, kriminalitet och lågt förtroende för samhällsinstitutioner. Det är ju delvis ett resultat av deras egna misslyckanden. Dessa områden har övergivits av politikerna, med resultatet att företagare stänger butiker och att skolresultaten sjunker. Rättsstaten klarar inte av att upprätthålla våldsmonopolet. Det är ett svek mot de hederliga personer som bor där.

Men det verkar inte vara främst därför kommunpolitikerna är oroade. De är irriterade över polisens sammanställning. “Listan demoniserar bostadsområdet och skapar otrygghet i sig”, säger Linköpings kommunalråd. Målet är att komma bort från listan – som om alla problem löstes då.

Nu kanske de får som de vill. Polisen har nämligen övervägt att hemlighålla nästa rapport om utsatta områden, erfar DN. Varför? Det är ju inte så att problemen försvinner enbart för att medier och allmänhet inte får ta del av informationen.

Snarare tvärtom – om politiker och tjänstemän på myndigheter inte kan tala rakt och öppet om de problem som finns blir det bara svårare att hitta lösningar. Dessutom finns en risk att folk uppfattar det som att staten vill dölja allvarliga samhällsproblem för allmänheten, eller helt enkelt inte har någon aning om hur de ska lösas, och därför sopar dem under mattan.

ANNONS

Men alla kommunpolitiker är inte lika ängsliga. Anna Tenje, kommunalråd i Växjö (M), säger till DN att det var bra att kommunen hamnade på polisens lista. Hon menar att kommunen fick “eld i baken”, att det blev ett “nyktert uppvaknande” för polisen. Fler politiker borde anamma den inställningen. Problemet är att folk skjuts till döds på öppen gata, inte att polisen för lista.

Karin Pihl
Karin Pihl
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS