Mats Löfving hade behövt stöd från sin arbetsgivare även om han har fått kritik för beslut om sin tjänsteutövning.
Mats Löfving hade behövt stöd från sin arbetsgivare även om han har fått kritik för beslut om sin tjänsteutövning. Bild: Marko Säävälä/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Rapporteringen om Mats Löfving hade allmänt intresse

Även om det handlar om en enskild person måste frågor kunna ställas och beslut ifrågasättas, utan att det likställs med drev.

ANNONS
|

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef i Stockholm, har hittats död i sitt hem. Detta skedde efter den presskonferens där en extern utredare presenterade sina slutsatser om hans medialt uppmärksammade relation med kollegan Linda H Staaf och jävsanklagelserna mot honom och rekommenderade att Löfving skulle skiljas från sin tjänst hos polisen. Efter dödsfallet har förundersökningen om tjänstefel som pågått lagts ner.

Ingen vet vad det egentligen är som har hänt. Dödsorsaken är inte fastställd, och det är inte läge för spekulation. Inom Polisförbundet är sorgen stor, och under torsdagen hölls en tyst minut för den avlidna kollegan.

Dödsfallet har ändå gett upphov till en pressetisk debatt. Och sådan diskussion kan behövas även i fall där inga övertramp har begåtts. Inte minst är det en förtroendefråga för media.

ANNONS

Samtidigt får rimliga och viktiga granskningar av myndigheter och makthavare inte slentrianmässigt stämplas som drev. Fallet har varit uppmärksammat – av goda skäl – och att rapportering om utredningens slutsatser och förundersökningarna hade ett allmänt intresse. Det är en fråga om förtroendet för polisen, en av de allra mest samhällsbärande myndigheterna. Även om det handlar om en enskild person måste frågor kunna ställas och beslut ifrågasättas, utan att det likställs med drev.

När tragedier sker är det lätt att vilja söka enkla svar

Dessutom finns det ännu ett ansvar som behöver lyftas i debatten, nämligen arbetsgivaransvaret. För även när granskningen är befogad finns alltid en människa bakom – en människa som behöver få hjälp och stöd att hantera de svåra tankar som kan uppstå. Den hjälpen bör erbjudas, oavsett om personen själv ber om det eller ej. Om man är under hård press och ifrågasätts är det inte alla som ber om hjälp, kanske särskilt inte de som behöver den som bäst. Därför behöver det frågas om det är nog att, som rikspolischefen Anders Thornberg i Svenska Dagbladet (23/2) säger sig ha gjort, fråga Löfving hur han mår och om han behöver samtalsstöd. Eftersom myndigheter alltid kan komma att granskas, och uppmärksamheten riktas mot enskilda medarbetare, är det viktigt med robusta rutiner för stöd finns på plats. De rutinerna borde sträcka sig längre än att ställa en fråga som lägger det i den drabbades eget knä.

ANNONS

När tragedier sker är det lätt att vilja söka enkla svar, och leta efter en syndabock. Antingen enskilda journalister eller redaktörer, media i allmänhet eller å andra sidan arbetsgivaren och organisationen. Trots att det i många fall är omöjligt att peka ut en skyldig, och att göra det är att göra verkligheten enklare än den är.

ANNONS