Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Pontus Lundahl/Jonas Myrholm

Max Eskilsson: Regeringens plan att börja backa?

Regeringen försöker använda nya ministern Hallengren till retoriska omtag i LSS-debatten. Men även när det gäller själva politiken kan man tvingas backa.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Med ett halvår kvar till valet fick rätt anonyma Lena Hallengren (S) i torsdags återvända till regeringsvärmen. Efter att tidigare ha varit biträdande utbildningsminister för Göran Persson har hon fått spendera de senaste åren i riksdagen, förvisso med tunga presidieuppdrag. Hon verkar inte ha varit självklart ministerämne med tanke på hur länge det dröjde och i vilket läge hon tillträdde.

När det stod klart att företrädaren Åsa Regnér (S) fått det höga FN-uppdraget som vice chef för UN Women hade Stefan Löfven (S) i det uppkomna läget kunnat ordna en odramatisk korttidslösning. Ett nytt namn blir trots allt svårt för väljare att få en klar bild av när valapparaten i princip redan trätt i kraft.

I stället ser regeringen ut att försöka slå två flugor i en smäll. Samtidigt som avgående Regnérs nya uppdrag kan användas som en fjäder i hatten verkar man vilja fräscha upp sitt anseende i LSS-frågan. Regnér kommer nu förknippas med FN och inte LSS, och frågan får ny politiskt ansvarig som för väljarna kan innebära en omstart, verkar planen lyda.

LSS handlar om rätten till assistans och står för Lagen om assistans och service. På sistone har debatten om rätten till LSS-stöd blossat upp ordentligt. Omdiskuterade aspekter gäller kostnadsutvecklingen och i vilken omfattning fusk förekommer. I flera fall menar många att deras LSS-rätt dragits in felaktigt i samband med att regeringen genom direktiv till Försäkringskassan under hösten har talat om att se över antalet timmar som läggs på detta i den löpande verksamheten.

Det är en komplicerad fråga där det handlar om att kombinera socialt ansvarstagande med medveten resurshantering. Båda bitarna är nödvändiga att ta på allvar. I dagsläget pågår en alltför polariserad debatt. Tydlig lagstiftning behövs och det är bra att nya ansvariga ministern Hallengren redan på sin tillträdelsepressträff antydde att partiöverläggningar kan bli aktuellt så småningom.

I sak lär inte Socialdemokraternas politik hals över huvud plötsligt läggas om, men om policyinriktade samtal äger rum kan de ändå tvingas förhandla sig fram till en lagstiftning som ska försöka minska risken att personer faller mellan stolarna. Det kan vara så att oppositionens tryck, tillsammans med andra röster, i LSS-frågan på sistone fått regeringen att överväga ta sig an frågan mer förutsättningslöst.

Vid sitt tillträdande var Hallengren intressant nog både hård och vag. "Den som har rätt till assistans ska ha assistans. Punkt.", sade hon med eftertryck utan att vilja utveckla mer konkret.

Vilket mandat får Hallengren?