Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Annie Lööf (C) lät M-KD:s ekonomiska politik gå igenom.  Bild: TT, TTELA
Annie Lööf (C) lät M-KD:s ekonomiska politik gå igenom. Bild: TT, TTELA

Max Eskilsson: Riksdagens beslut är bra för Sverige

Som väntat föll övergångsbudgeten när i stället reservationstillägg från M och KD gick igenom. C och L lade ned sina röster. Detta är bra och visar att riksdagen har makten.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

"Det här leder till osäkerhet i samhället". Statsminister Stefan Löfven (S) sparade inte på de stora orden när han under onsdagseftermiddagen kommenterade budgetbeslutet till TT.

För Löfven med regering är det klart att situationen upplevs som förödmjukande. Nu tvingas hans regering bland annat genomföra skattesänkningar.

Men i detta ovanliga läge får inte socialdemokratin glömma att Rosenbad egentligen inte är deras rättmätiga domän. En övergångsregering sitter enbart kvar i brist på en riktig. En nyvald riksdag kan inte passivt invänta regeringssituationen.

Budgetförslaget som övergångsregeringen lade fram var mer eller mindre uteslutande baserat på senast gällande statsbudget. Detta gjordes med anspråk på att den skulle utgöra en opolitisk budget. Men rödgrön politik är ingen utgångspunkt som våra riksdagsledamöter snällt kan låta leva vidare.

Hur skulle just förra mandatperiodens ekonomiska politik kunna vägleda som ett slags förvaltningskonstens grundprincip? Rödgrön politik är inte opolitisk.

En gemensam alliansbudget lades aldrig fram. Men i och med att M och KD gemensamt gjorde tilläggsreservationer i finansutskottet kunde denna inriktning glädjande nog vinna kammarens stöd. Eftersom parlamentariska situationen är helt ny finns ingen praxis, därmed vann motbudet mot regeringen när C och L lade ned sina röster.

Under hösten har de två partierna visat tecken på en osäkerhet kring vilket politiskt alternativ man vill släppa fram. Det är med den bakgrunden mycket glädjande att man i detta läge ändå lät förslaget från M-KD passera igenom. Förhoppningsvis kan detta sätta en boll i rullning och UIf Kristerssons (M) möjligheter till att bilda regering öka. Nu blir det trots allt främst han som satt ramen för nästa års statliga budget. Visserligen kan ändringar göras senare om en ny regering tillträder men huvuddragen har fastpräntats.

Vad innebär egentligen onsdagens beslut i sak? Framför allt handlar det om en efterlängtad borgerlig inriktning. Jobbskatteavdraget gör återtåg, en princip som genom sin konstruktion märkbart ger skattelättnader för det stora flertalet.

För normala lönenivåer handlar det om omkring 200 kronor mer att behålla i månaden. Indragningar görs: Ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder ska slopas och fria entrén på statliga museer kan försvinna. Det är bra och liberalt: Att individen får mer makt över sina medel är en utmärkt överföring.

Efter en dramatisk eftermiddag i riksdagen står det klart: Riksdagen blir inte vilande bara för att regeringsfrågan är låst.