Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Jiyan Behrozy: Så talar en statsminister, nu stängs skolorna

Under tisdagsförmiddagen höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I presskonferensen säger statsminister Stefan Löfvén att Sveriges alla gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att rekommenderas att gå över till distansundervisning.

Det innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt från och med imorgon ska vara hemma. Just nu förbereds också stängning för förskolor och grundskolorskolor. Ett sådant besked kan också komma, säger han. Han vill säkerställa att omsorg för barn vars föräldrar jobbar inom vård och andra samhällsviktiga funktioner snabbt kan ordnas.

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag i riksdagen som möjliggör att studerande vid högskola och vuxenutbildningar får behålla sina studiemedel för den period som de beviljats, för att trygga studenternas försörjning.

I denna stund känner jag mig väldigt stolt över vår statsminister och vår regering, som tar folkets hälsa i första rum. Man kan tycka att han borde ha sett allvaret mycket tidigare men bättre nu än aldrig.

LÄS MER: Stäng ner skolor och inför besöksförbud omgående

Utbildningsminister Anna Ekström trycker hårt på att omsorgen av barn måste lösas snabbt om stängning av grundskolor sker. För detta krävs att en helt ny lag stiftas, och hon hoppas på att det sker redan nu på torsdag.

Helt rätt, säger jag. Men här har vi som medborgare också eget ansvar att göra det vi kan för att lätta på regeringens tryck, som inte kommer kunna hitta nanny's överallt i landet som kan ta hand om barnen.

Nu när vi har fått regeringen med oss på vår sida, är det upp till oss att vi alla hjälper till att skydda varandra, och hjälpa varandra i den mån det går. Tack för gott och livsviktiga besked i dag, statsministern!