Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Senaste offren för polisskjutningar i Sverige var inte svarta

Här satt man och hoppades på att göteborgare skulle tänka ett varv extra än aktivisterna i Stockholm, som demonstrerade i tusental mitt i pandemin. Men icke.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Trots den massiva kritik både polis och demonstranter fick, valde göteborgare att samlas i tusental. Många vandaliserade butiker och attackerade polis.

Hade det varit en eller två ungdomar som betett sig så här våldsamt hade man kunnat ursäkta det med att de säkert är utåtagerande. Men nu var det en massiv hög av människor som krossade butiksrutor och attackerade poliser och polisfordon.

Vandaler

Många av vandalerna har icke-svensk bakgrund, och det är för mig totalt främmande att människor som flytt eller vars föräldrar sökt friheten här inte tar sig tiden att jämföra hur responsen på sådan vandalism hade sett ut i sina hemländer. Det hade slutat i blodbad. Oftast vet föräldrarna det, som uppskattar friheten jämfört med förtrycket man flytt ifrån. Men de unga följer gärna hellre en ström, utan att tänka efter. Det är ju så mycket lättare att delta i upplopp och förstöra, för svensk polis reagerar inte som de gör i USA eller många andra länder.

Svensk polis skjuter inte ihjäl människor utifrån personers hudfärg. Det är snarare psykiskt sjuka som fallit offer för polisens nödvärnsskjutningar. Det hade varit mer rätt om aktivister och organisationer för psykiskt sjuka, och vårdare hade gått ut i demonstration mot polisen. Om någon demonstration mot svensk polis överhuvudtaget ska hållas.

Polisen

Totalt har polisen skjutit ihjäl 35 personer mellan 1990–2018 i Sverige. Ungefär en person har skjutits i genomsnitt per år, sedan 1990. De senaste åren har skjutningarna ökat. En konsekvens av att polisen har haft ett större hot mot sig de senaste åren.

Ni minns väl hudfärgen på det senaste offret som polisen sköt ihjäl, Eric Torell? Och hudfärgen på skolterroristen i Trollhättan, Anton Petterson Lundin? Om vi nu ska tala i hudfärg. De var inte svarta. Det finns några felplacerade poliser inom kåren med, men det är inte en majoritet precis.

I Sverige växer vi upp i skolor som ger oss en god människosyn där vi inte gör skillnad på varandra, redan som barn lär vi oss det. Jag hade varit först med att delta i demonstrationen (bortom pandemin) om svensk polis hade varit lika brutal som amerikansk polis.

Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson

Men vi har en poliskår att vara stolt över. Det kan vi säga inte minst nu när polisen inte gav upp med att lösa morden från 2004, på en icke-svensk pojke, Mohamad Ammouri, och Anna-Lena Svensson i Linköping.

För att ta upp något som är aktuellt. Mannen som erkände morden är vit. Man la inte mordfallet på hyllan bara för att ett av offren var icke-svensk. Vi kommer få se denna man bli dömd för brottet istället, trots att han är vit. För i Sverige finns inte en extrem kultur av att se människor i svart och vitt. Våldsverkarnas budskap i Göteborg föll tyvärr därför platt.