Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rossana Dinamarca. Bild: Stefan Bennhage
Rossana Dinamarca. Bild: Stefan Bennhage

Rossana Dinamarca: Sexköp är en fråga om makt

Jag tittar på Paolo Robertos Instagram. Bilden där han stod med tummen upp redo för en joggingtur dagen efter att han åkt fast i ”Insats torsk” för sexköp har han tagit bort, men när jag såg den hade den genererat nära 12 000 likes.

TTELA Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkrönikörer representerar däremot ett bredare spektrum i debatten.

Det är mer än han har fått på någon annan av hans mat- och träningsbilder. Och det är efter att alla vet om vilket brott han har begått. Hur är det möjligt?

Jag skrev till en av dom som hade tryckt på den där hjärtsymbolen under bilden och fick till svar att han (såklart är det en han) tyckte synd om Paolo för ”han har förlorat allt”.

När nyheten kom ut och Paolo skyndade till TV-soffan för att bikta sig lade jag upp ett inlägg på mina sociala medier där jag bland annat skrev:

Låt det vara tydligt att det han gjorde var att han på ett ytterst grovt sätt utnyttjat en utsatt kvinna när han betalat för att våldta henne. Låt inte hans lipande ändra synen på det som faktiskt har hänt. Är det någon vi ska tycka synd om så är det kvinnan som utsattes för detta övergrepp. Han är en våldtäktsman och inget att tycka synd om.

En man (såklart var det en man) svarade att om han köper ett paket mjölk så kan det inte kallas för stöld. Därmed kan inte sexköp vara våldtäkt. En annan man (...) tyckte att jämföra sexköp med våldtäkt var att förringa en riktig våldtäkt.

Tyvärr är det talande för hur alldeles för många ser på handel med kvinnors kroppar. En kvinna likställs alltså med ett paket mjölk.

Vi ser Paolos skådespel på TV och en del går uppenbarligen på det. Men vi ser inte kvinnan. Hennes desperata handling för att komma ur fattigdom. Lurad med löften om en bättre framtid. En känsla av att inte vara värd bättre. Ofta med en historia av övergrepp. Inlåst i en lägenhet dit alla sorters män kommer för att våldföra sig på henne flera gånger om dagen. Drogad för att slippa känna och för att klara av att överleva.

Är det en person som gör en affärsuppgörelse under jämlika förhållanden och av verklig fri vilja?

Män som köper andras kroppar gör det inte för att dom har ett hål i själen eller som självskadebeteende. Det handlar inte heller om sex. Det är bara en fråga om makt. Att ta sig makt över en annan.

Strax innan Paolo gick till den där lägenheten var han hos en lyxbarberare, tog sig säkert en cigarr och hutt whisky. Sprang på en polare och tog en selfie. Paolo är miljonär och hade förutsättningar att göra fria val. Han valde att köpa en våldtäkt en torsdagskväll.

Allt sex som sker utan samtycke är ett övergrepp. Sedan 1 juli 2018 är det också fastslaget i lagen.