Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Skärp straffet för skendränkning

Ännu ett fall där en kvinna ska ha utsatts för våld i hemmet. Enligt hennes uppgifter, vittnen och förhör med barn tyder det mesta på att kvinnan utsatts för grovt våld, av mannen hon hade ett förhållande med. I det här fallet ska kvinnan ha utsatts för tortyr, likt den som utförs av militärer mot misstänkta terrorister, waterboarding, så kallad skendränkning.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Paret är båda runt trettio år. Precis som det brukar, ska även han ha varit lugn och fin i början av relationen.

Det fysiska våldet ska ha börjat efter att de rest utomlands, och fortsatt när relationen tog slut.

Vid ett tillfälle står han utanför hennes bostad och knackar på. Hon öppnar i rädsla och väl därinne blir det bråk.

I förundersökningen kan vi läsa att polisen har sagt om kvinnans historia: "I ärlighetens namn lät det som beskrevs helt otroligt, tills vi kom till brottsplatsen." Där fick dem se vad det var hon talade om.

De hittar en våt handduk, en hink med vatten i botten, och ett blött golvparti. Hon beskrev skendränkningen i detalj som han ska ha utfört på henne, på sovrumsgolvet: Hon hör att han häller upp vatten i en hink, lägger handduken som han spände hårt, över hennes ansikte när hon låg ner. Han bad henne öppna munnen och hällde vatten över ansiktet, så att det kändes som att hon drunknade och inte fick luft.

De olika metoderna på hur man utsätter en kvinna för förnedring, våld och kränkning verkar trappas upp och får tyvärr förskräckligare dimensioner. Denna tortyrmetod skulle högst troligast gå under rubriken olaga tvång eller misshandel. Straffet för olaga tvång av normalgraden är böter eller upp till två års fängelse. Straffsatsen för misshandel är två år.

Det finns ett antal fall där skendränkning ska ha förekommit i Sverige, där straffsatserna har varit låga, och varit i samband med fler brott. Det kan vara läge att kriminalisera skendränkning, och ge det en separat brottsrubricering. Innan metoden blir allt vanligare bland privatpersoner, och där troligtvis kvinnor och barn kommer vara de som blir de främsta offren för metoden.

Det bör klassas som ett grövre brott än misshandel eller olaga tvång, som har låga straffskalor. Man kan ha i beaktande att metoden klassas som tortyr av FN. Och används bland annat i USA på fånglägret Guantanamo Bay. Metoden kan, förutom fysiska skador, framkalla allvarliga psykiska tillstånd.