Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jiyan Behrozy: Skärpning Anders Tegnell, fotfolket drabbas hårdast av arrogansen

Flera länder har beslutat att stänga skolor, förskolor och universitet antingen i hela landet eller i orter som är högriskområden. Ukraina, Japan, Italien, Tyskland, Danmark, Norge, Spanien, Irland, Österrike, Frankrike, Slovakien, Grekland, Polen och sedan kan vi fortsätta ett tag till.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Men statsepidemiologen Anders Tegnell anser inte att nedstängning av skolor i Sverige är aktuell. Hela Europa verkar ha fel utom Anders Tegnell. Han menar att nedstängning av skolor är en komplicerad fråga därför att sjukvården och andra samhällssektorer blir av med personal. Så behöver det nödvändigtvis inte vara. Han hänvisar också till historien och studier om att nedstängningar har väldigt liten effekt, men kan skjuta upp spridningen lite och att det kan ha negativa effekter vare sig man åtgärdar för tidigt eller för snabbt.

Jag vill också rätta Tegnell en aning och påminna om att i de städer som stängde ner skolor och folksamlingar i tidigt skede av Spanska sjukan, klarade sig befolkningen mycket bättre än de städer som inte stängde ner skolorna.

Barnen klarar sig

Har man en tydlig och bra kommunikation på telefon med sina barn när de är hemma, kan man fortsätta arbeta.

För de familjer som består av två vuxna behöver inte båda föräldrarna vara hemmavarande. Man får helt enkelt sätta tilltro till att barnen klarar sig om man har ett yrke som begränsar möjligheten att arbeta hemifrån. Smittrisken ökar ju fler människor som slas under samma tak, vare sig det är i skolor eller andra institutioner. Ju fler som drabbas, desto högre är risken att även sjukvårdspersonal drabbas av viruset.

Den redan ansträngda situationen inom vården kommer bli än mer ansträngd, åtgärderna behöver sättas in nu, inte senare.

Vi har redan fått kännedom om över 1000 dödsfall i Italien och det är inte den vägen vi vill gå. Det är inte heller tid för att curlandet med barnen ska fortgå. De kommer klara sig galant hemma såvida det inte är spädbarn eller tvååringar vi talar om. Det här kan vi dock tala mer om när vi har överlevt covid-19, och ett vaccin har tagits fram. Hur curlandet med barnen gjort att vi inte vågar lämna dem ensamma hemma, alltså.

Personal på Migrationsverket larmar

Förutom skolor får jag också larm från personal som jobbar på Migrationsverket. De saknar närvaron från sina regionchefer och sektionschefer men de som jobbar inom receptionsverksamheten på Migrationsverket tvingas stå ansikte mot ansikte med människor från högriskländer, som kommer med frågor om sina ärenden, eller som vill upprätta ett ärende.

Personalen jag talar med berättar om den ökade inströmningen på Migrationsverket från länder som Kina och Iran som de tvingas tala med. Personalen har varken glasskydd eller annan skydd. Många av de som kommer in har munsskydd på sig och personalen har ingen aning om de är smittade eller vill skydda sig.

Många av dem kan sitta i flera timmar på Migrationsverket för att få hjälp med sina ärenden. Flera av de ovannämnda länder jag tog upp i början av den här artikeln har även stängt sina gränser och flygplatser helt från in- och utresa. Alla som reser in i Norge, undantaget från nordiska länder, sätts i karantän direkt. Vi är inte övermänniskor i Sverige. Vi behöver omedelbar skydd från våra myndigheter vi också.

När visselblåsarna släpper fram sanningen om att situationen är ohållbar eller ohanterlig kommer myndigheter i Sverige att reagera, men då kan det ha varit för sent. Visselblåsarna kommer vara läkarna, precis som i Kina.