Släpp in företagarna i trygghetssystemen

Fyra av tio företagare med barn har inte varit föräldralediga. Det visar den nya rapporten “Föräldrafällan 2.0” från Företagarna. Motsvarande siffror för de som i stället har en anställning är 14 procent för män och en procent för kvinnor.

ANNONS

Att företagare, och särskilt små- eller egenföretagare, har tuffa villkor är i och för sig ingen överraskning. Det är känt att företagare arbetar mer, medan långt ifrån alla tjänar mer. En undersökning från Småföretagarnas Riksförbund 2015 visade att nästan hälften av småföretagarna tar mindre än två veckors semester.

Till viss del är detta det paket man köper som företagare. I stället för trygghet får man egenmakt, i stället för en fast lön och tydliga villkor arbetar man för sig själv och i vissa fall med potential att tjäna mer pengar. Det kan vara svårt för småföretagare att vara föräldralediga eftersom verksamheten ofta kretsar kring eller är beroende av dem som personer.

ANNONS

Detta till trots pekar Företagarnas rapport ändå på ett par allvarliga saker. Dels är själva omfattningen av företagare som inte kan vara föräldralediga stor. I dag finns över 800 000 enmansföretag. Även om inte alla är heltidsföretagare är andelen företagare i befolkningen hög. När dessa inte har samma tillgång till trygghetssystemen urholkas legitimiteten för dem.

Dels är det många i undersökningen som vittnar om att både Försäkringskassan och regelverken ställer till problem när den sjukpenninggrundande inkomsten ska fastställas. Reglerna för att fastställa vilken inkomst en företagare har är styltiga, och Försäkringskassan kräver ofta oberoende intyg om vilken inkomst företagaren haft. Något sådant intyg går dock ofta inte att få eftersom många företagare inte har en extern revisor eller någon annan oberoende part.

Regelverket hindrar i många fall också företaget från att drivas vidare under föräldraledigheten. Den rigida synen på föräldrapenning är att den utgår till den som inte arbetar under föräldraledighet. Det hindrar dem som på kvällar och helger helt eller delvis vill driva företaget vidare.

Företagarna har flera bra förslag på regeländringar som ska göra det enklare att kombinera företagande med föräldraledighet eller längre sjukdom. Men mest intressant är tanken om att företag själva ska kunna bygga upp buffertar för sådana händelser, och i gengäld få göra avdrag för egen- och sociala avgifter. Det är en tanke som ibland luftats även i sjukvårdsdebatten – och tidigare fanns ett avdrag för företag som betalade privata sjukvårdsförsäkringar för sina anställda. Men genomslaget i partipolitiken har varit skralt.

ANNONS

Varför är svårt att säga, för ur ett liberalt och borgerligt perspektiv är detta ett utmärkt sätt att göra trygghetssystemen mer flexibla och för den delen legitima, utan att finansieringen urholkas. Kanske är borgerligheten fortfarande alltför låst vid den socialdemokratiska välfärdsmodellen, där allt ska utgå från staten. I så fall är det dags att släppa den fixeringen.

När det offentliga inte levererar, oavsett om det är i form av långa vårdköer eller utebliven föräldraförsäkring, måste förändring till. En mer modern välfärdsmodell finns faktiskt runt knuten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS