Somliga politiker sov när #metoo hände

På TTELA:s nyhetssidor kan vi läsa om en kommunpolitiker i Trollhättan som under en tid utsatt en kvinnlig partikamrat för sexuella trakasserier. Händelserna är polisanmälda och mannen har tidigare varnats för att ha betett sig illa mot kvinnliga partimedlemmar.

ANNONS
|

Vi minns ju alla metoo-uppropen, eller kanske inte. Somliga verkade ha sovit när tiotusentals kvinnor i olika branscher äntligen gjorde motstånd mot de dagliga trakasserierna från kollegor, män i ledarpositioner och partikamrater. #Metoo blev en global rörelse som väckte debatt och satte igång förändringar i sociala normer på bland annat arbetsplatser. Metoo ledde också till juridiska förändringar. I Frankrike skrev man ett förslag på en sexualbrottslag där sexuella trakasserier förbjöds på gator och i kollektivtrafiken, lagen trädde i kraft i augusti 2018, under metoo.

Marockos parlament godkände slutligen en lag som förbjuder tvångsäktenskap och sexuellt våld. Lagen hade diskuterats under flera år men i september 2018, under #metoo, trädde lagen till slut i kraft. I Sverige har det skett en oerhörd attitydförändring hos män gentemot kvinnor, som många märkt av.

ANNONS

#Metoo-rörelsen hade också några bakslag, precis som resultatet blir när motstånd sker. Hos de kvinnliga politikernas vittnesmål under hashtagen #imaktenskorridorer minns jag flertalet kvinnliga bekanta som detaljerat beskrev de sexuella trakasserierna de fått utså under åren de varit en del av politiken. Flera slutade med politiken medan andra sa ifrån, men de flesta sa inget alls. De sociala normerna har under alla åren tillåtit män att bete sig ungefär hursomhelst mot kvinnor. Där de helt bekvämt kan luta sig tillbaka och veta att kvinnornas eventuella anmälningar eller vittnesmål under åren innan metoo hände, hade inget stöd från varken partiledning, chefer, eller högre instanser.

Det var så man såg på saken, att ingen skulle tro på en ändå, att det inte skulle leda till förbättring ändå. Att det helt enkelt är en själv som kvinna, som kommer vara den som åker ut från arbetsplatsen eller organisationen först. Inte förövaren. Han, med oftast flera års erfarenhet, kommer vara den som får vara kvar. Det är därför det är viktigt att man nu tar dessa trakasserier på allvar, och ser till att det leder till konsekvenser. Som i fallet med Trollhättepolitiker som nu knappt tre år efter #metoo-uppropens start beter sig som om han sovit under tiden hela Sverige skakade av vittnesmål från kvinnor som blivit trakasserade. Inte minst de kvinnliga politikerna vars upprop var bland de största i Sverige.

ANNONS

Tyvärr brukar det alltid vara fler som blir direkt eller indirekt drabbade när någon beter sig illa. I vårt lokala fall verkar Trollhättepolitikern vara gift när han säger att han inte kan ha samlag med sin fru, för att han tänker på sin kollega, som han alltså skrivit i ett meddelande TTELA tagit del av. Den respektlösheten han visar mot sin fru, kollegan och inte minst mot sig själv och hela sin karaktär. Den finns det inga ord för förutom att det är ett själlöst, totalt samvetslöst och vidrigt beteende som borde få konsekvenser, där han kan reflektera över sitt beteende. Om han nu har förmågan att kunna göra det.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS