Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Jiyan Behrozy: Stäng ner skolor och inför besöksförbud omgående

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för en allmän smittspridning i Sverige som mycket hög. Coronaviruset sprider sig som en löpeld.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

I karlstad har man infört besöksförbud på vårdboenden, särskilda boenden och trygghetsboenden för att skydda äldre och personer som tillhör riskgrupperna. I Uddevalla har man gjort likadant. Föredömligt. Tiden är inne för att omsorgsförvaltningen i Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud också inför besöksförbud.

Vi har fått kännedom om att en elev från en skola i vårt område testas i detta nu för misstänkt utfall av viruset. I ett brev som skickats ut från Trollhättans stad och Utbildningsförvaltningen till vårdnadshavare för elever i kommunen, står det att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Galet budskap av folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten i sin tur bedömer att det inte finns någon anledning för friska elever som återkommer från resa ska stanna hemma från skolan, samma sak gäller personal. Helt galet, anser jag. Vi har i dagsläget över 500 fall i hela landet och ingenting tyder på att siffrorna kommer sjunka. Om det är någon gång jag bör betraktas som en alarmist så är det nu. Och jag har inga problem med det, jag vill inte att fler drabbas eller att fler äldre dör. Stäng skolorna i våra områden, inför besöksförbud på äldreboenden, handla ordentligt med mat och hygienartiklar.

Vem vet om importen till Sverige av matvaror kommer upphöra inom snar framtid för att europeiska länder blir för hårt drabbade och producenterna inte kan arbeta? Richard Hatchett, vaccinexperten och vd för Coalition för Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), organsationen som utvecklar vaccin mot epidemier, uppskattar att det kommer ta 12 till 18 månader att ta fram vaccinet.

Experten talar

Hatchett leder arbetet med att ta fram ett vaccin som ska stoppa coronaviruset. När det är gjort återstår utmaningen att tillverka stora mängder, säger han. De första hundratals miljoner av vaccinet kommer främst gå till dem i riskzonerna, säger han hos i SVT:s Skavlan . Fram till dess tycker jag att vi ska vara på den säkra sidan och göra som man gjort i fler länder, stänga ner skolorna och arbeta hemifrån. "Hellre ta i med åtgärder tidigt över hela linjer", som Peter Eriksson (M) 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen sa under dagen i ett kort telefonsamtal med mig när han sprang mellan dagens alla möten.