Kärnverksamhet? Kommuner måste sluta ägna sig åt verksamheter som är bättre lämpade att skötas av det lokala näringslivet.
Kärnverksamhet? Kommuner måste sluta ägna sig åt verksamheter som är bättre lämpade att skötas av det lokala näringslivet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Stoppa kommuner som leker affär

En ny rapport från Almega visar hur kommuner driver verksamhet som på ett osunt sätt konkurrerar med det lokala näringslivet.

ANNONS
|

De svåra ekonomiska tiderna drabbar alla, även Sveriges kommuner. När vårbudgeten presenterades fick regeringen kritik för att ytterligare medel inte sköts till för att hjälpa kommunerna att klara det tuffa läget. Det kommer behövas besparingar. För kommunernas del är det dags att gå back to basics – allra viktigast just nu är kärnverksamheten. I allt onödigt krimskrams runt omkring finns potential att spara.

En lämplig start för en översyn av vad kommunerna egentligen bör pyssla med är den mylla av kommunalt företagande som finns över hela landet. Mer i vissa kommuner, mindre i andra. Förutom viktiga uppdrag som att erbjuda skolverksamhet för kommunens barn och omsorg för kommunens äldre, som kommunen är skyldiga att genomföra, väljer vissa kommuner alltså även att bedriva affärsverksamhet. Vanligen finansierat av skattepengar, vilket innebär att verksamheterna kan gå med förlust utan att nödvändigtvis gå i konkurs. Att skattebetalarna alltid finns som säkerhet för rädda verksamheten om det går snett riskerar att uppmuntra osunt risktagande. Det är i sig illa, än värre blir det när den här typen av kommunala entreprenöriella äventyr skapar en osund konkurrens med det privata näringslivet i kommunen.

ANNONS

Kommuner ska inte slå undan benen för lokala företagare

I en rapport från arbetsgivarorganisationen Almega listas de vanligaste typerna av verksamhet som innebär just sådan osund konkurrens med det vanliga näringslivet. Det är ett potpurri av verksamhetstyper som alla har en sak gemensamt – de hade lika gärna kunnat drivas privat. Det rör sig om restauranger, gym och kaféer som drivs i kommunal regi, om tjänster som städning och trädgårdsskötsel som erbjuds av kommunala aktörer. I vissa fall är det olämpligt att kommunen erbjuder varor eller tjänster, ofta till subventionerat pris som är lägre än marknadspriset, men i värsta fall saknas lagstöd för verksamheten. Restauranger är ett exempel på verksamhet som inte får drivas enligt kommunallagen – varför det vore lämpligt att antingen avveckla eller sälja av.

Det är rent ut sagt provocerande att privata campingägare tvingas konkurrera med kommunala ställplatser för husbilar, som erbjuder plats gratis. Viss turistverksamhet finns det visserligen stöd för i lagen, men att slå ut det lokala näringslivet genom att inte ens kräva att camparna betalar självkostnadspris är ändå orimligt. Kommuner ska inte slå undan benen för lokala företagare.

En tanke med att kommuner driver affärsverksamhet är såklart att det ska bidra till klirr i kommunkassan, varför det kan verka dumt att avskaffa eller avknoppa verksamheten när det ekonomiska läget är så tufft. Men ett lämpligare sätt för kommuner att tjäna pengar på är att verka för ett sunt företagsklimat, där privata företag får växa och beskattas. Det är vad som bidrar till tillväxt och att Sveriges ekonomi går bra i längden, och att den kommunala kärnverksamheten får tillräckligt med pengar, inte att kommuner leker affär.

ANNONS

ANNONS