Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy, ledarskribent på TTELA. Bild: Stefan Bennhage

Jiyan Behrozy: Storslagna förslag om nedläggning av Kronan

Trollhättan står inför viktiga beslut i oktober som kan vara räddningen för många unga invånare.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

"– I Trollhättan - precis som i många andra städer - innebär segregationen att barn och elever har olika möjligheter att lyckas, beroende på vilken stadsdel de växer upp i, eller vilken skola de går på. Det är inte något vi kan acceptera, därför har vi gett förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till förändringar, berättar Fahimeh Nordborg". Så står det på Trollhättans stads hemsida.

Jag är mycket glad över att Nordborg höll det hon lovade när jag, hon och Peter Eriksson (M) träffades för att diskutera skolsegregationen i staden. Förslagen som kommit in till Utbildningsförvaltningen innebär bland annat att Kronan åk F-9 görs om till en F-3 skola från och med augusti 2021. De 210 eleverna i åk 4-9 erbjuds plats på skolor i östra och västra Trollhättan.

LÄS MER: Enligt förslaget: Hög- och mellanstadium läggs ned på Kronan

Det har kommit in en rad andra förslag om fler skolor, men att Kronans skola förhoppningsvis kommer genomgå denna förändring kommer vara startskottet för en ny era som Trollhättan har att se fram emot under de kommande åren. Trollhättan har i alltför många år tampats med svåra utmaningar som resultat av den enorma segregation, enfald och utanförskap som tillåtits växa.

LÄS MER: Fel mot barnen på segregerade skolor

Konsekvenserna av enfald

Jag förstår att det kommer vara mycket blandade känslor inför besluten som ska tas i oktober. Men de förslag som har lagts fram borde ha varit en självklarhet redan för längesen. Det är enkelt för utomstående att läsa nyheterna om bilbränderna på Kronogården, knarket som flödar in, ungdomar som hänger i centrum utan framtidsplaner och bli arga över det.

Det är desto svårare att se strukturerna bakom denna misär, och varför det har blivit som det har blivit. Här behövs en sammanhållen, gemensam och vuxen klarsynthet i att det är fler än våldsverkarna som har ansvaret för att det ser ut som det gör.

Det är därför viktigt att man fortsätter på det spår man nu har valt att gå på, och förstå att de val som har gjorts de senaste 10, 20, 30 och 40 åren inte varit till godo för de som har behövt systemets större ansvarstagande som mest. Det förefaller mig alltså inte konstigt att många unga vuxna faller ur systemen när den institutionen de spenderar sina flesta vakna timmar på - är totalt icke-fungerande. För att inget ska missförstås här ska jag vara tydlig med att det inte är lärarna eller annan skolpersonal jag pekar på. Men snarare de politiska beslut som har tagits under årens gång.

Världens bästa skola

Jag hoppas inte att man förglömmer de fantastiska lärare och elevstöd som funnits på bland annat Kronans skola. Det är nog med stor fördel att ha med dem i vidare planering, för eleverna på deras förhoppningsvis nya skolor. Att man väl förbereder de gamla eleverna på att det kommer nya elever som ska tas hand om - inte stötas ut på grund av vilka skolor de har gått på tidigare.

Tyvärr har vi försatt våra barn och ungdomar i en situation där det numera är ovanligt att se etniskt blandade skolor. Och vi har ingen annan att beskylla än de som har sett till att det har blivit så. Nu är det upp till beslutsfattarna i staden att se till att det fungerar. Alla barn förtjänar på riktigt att studera i likvärdiga skolor, med goda förutsättningar för en trygg och stabil framtid. Med dessa viktiga steg, stad efter stad, kan vi förhoppningsvis återgå till att ha världens bästa skola igen. Trollhättan är på god väg nu att vara en del av den resan.