STOCKHOLM 20230208Fr v Åsa Llinares Nirlin, ordförande SPK, Hans von Uthmann, tf vice ordförande SOK, Anders Larsson, tf ordförande SOK, Björn Eriksson, ordförande RF, samt  Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare SOK, under onsdagens pressträff med Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet angående eventuell ansökan om att arrangera vinter-OS 2030 i Sverige.Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090
Mästerskap. Sveriges olympiska kommitté har meddelat att man inleder en förstudie, om en eventuell svensk ansökan för att arrangera vinter-OS 2030. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Svenskt vinter-OS, ja tack!

Vill vi inte att alla internationella idrottsmästerskap ska arrangeras av diktaturer, måste demokratiska stater – såsom Sverige – stå redo att vara värdländer.

ANNONS
|

Knappt hade nyheten att Stockholm än en gång kan ansöka om att arrangera vinter-OS kommit, innan kritiken var ett faktum. Det är för dyrt, sa många. Tänk på de svenska skattebetalarna.

Det är inte utan poäng. Att internationella mästerskap är dyra att arrangera, är en stor anledning till att det är så svårt för Internationella olympiska kommittén, IOK, att hitta lämpliga arrangörsländer. De svårigheterna är anledningen till att den svenska olympiska kommittén, SOK, nu inleder en förstudie om hur ett svenskt OS och paralympics skulle kunna genomföras. Beslutet om vilket land som står som arrangör 2030 har behövt skjutas till 2024. Vancouver i Kanada har sagt nej av ekonomiska skäl, japanska Sapporo har satt ansökan på paus under tiden som mututredningen om sommar-OS i Tokyo pågår. Och Salt Lake City vill visserligen ha ett OS, men först 2034. Att IOK i det läget vänder sig till Sverige, som ansökte om att få arrangera 2026 men föll på mållinjen och förlorade mot Italien, är inte märkligt.

ANNONS

LÄS MER:Sverige undersöker OS-ansökan: "En öppning"

En tråkigare sida av svårigheterna med att hitta arrangörsländer är att många mästerskap behövt läggas i diktaturer som kränker mänskliga rättigheter, som vill använda idrotten för att rehabilitera sitt skamfilade varumärke. Det har varit en tråkig utveckling för alla sportfans att följa. Dessutom har det trubbat av honnörsorden att politik och sport ska hållas isär. Det blir helt enkelt svårt att tänka bort det politiska när det ska vintersportas i Kina, som systematiskt internerar och tvångssteriliserar uigurer, eller när det spelas fotboll i Qatar där tusentals migrantarbetare har givit sitt liv i byggandet av arenorna, homosexualitet är olagligt och kvinnors rättigheter är kraftigt kringskurna.

Mycket tyder på att den här ansökan kan bli än billigare än det föregående

För att i framtiden slippa despotjippon och mästerskap som överskuggas av folkrättsvidrig politik, kommer det krävas att demokratiska stater är redo att arrangera. Såsom Sverige. Men det kommer även kräva att IOK kan sockra sitt erbjudande. De stora kostnaderna som förknippas med att bygga nya arenor, som i många fall sedan står tomma, gör att politiker i demokratier drar sig. Man blir varsammare med skattepengar, när man är beroende av skattebetalarnas stöd i val för att behålla sin position.

LÄS MER:Det här vet vi om Sveriges nya OS-försök

Dessutom är det hållbarhetsmässigt vidrigt att var fjärde år smälla upp nya arenor, istället för att i större grad försöka använda anläggningar som redan finns. För Sveriges del är det gynnsamt att IOK öppnat för mindre sammanhållna mästerskap, och till och med avråder från att bygga nytt om det inte är absolut nödvändigt, vilket kan innebära att även om de flesta grenar går i Stockholm används lämpliga arenor i andra städer. Redan inför ansökan 2026 var tanken att de alpina grenarna går i Åre, och bob, rodel och skeleton inte ens i Sverige – utan i Sigulda i Lettland. Att släppa tanken att alla grenar måste gå i samma land, och i högre utsträckning låta nationer dela på ansvaret gör det mindre betungande att stå värd för OS.

ANNONS

Förstudien från SOK ska vara klar till sommaren, och vad den säger är avgörande för Sveriges fortsatta ansökan. Mycket tyder på att den här ansökan kan bli än billigare än det föregående. Med lite tur kan Sverige stå värd för folkfesten, och startskottet för vinter-OS 2030 ljuda i Stockholm.

ANNONS