Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: TT/GP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: TT/GP

Jiyan Behrozy: Sverige klarar inte en flyktingvåg till

Turkiets krig i nordöstra Syrien har påbörjats, återigen. Foton på svårt skadade och döda kroppar har kanaliserats ut i Facebook av människor i området och det skriks efter hjälp. Turkiets president Erdogans beslut om ännu ett militärt intåg i den kurdiskkontrollerade regionen Rojava kommer leda till ännu en flyktingvåg.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Frågan är inte om Sverige kommer kunna hantera ännu en flyktingvåg. Sverige kommer inte att klara ännu en flyktingvåg. För bara tre dagar sen signalerade USA:s president Donald Trump att Turkiet kan betrygga sina gränser från terrorism. I Turkiets fall innebär det alltså att terroristerna skulle vara SDF, Syrian Democratic Forces. SDF består av bland annat frivilliga invånare från minoritetsbefolkning runtomkring regionen, vilket utgör assyrier, yezidier och en majoritet av kurder i armén som med små och svaga medel vill försvara sig själva från folkmord och utrensning av minoriteterna i regionen.

Det här kan låta rörigt, låt mig tydliggöra: Turkiets rädsla för terrorism i sina och i Syriens gränsområden är alltså inte Islamiska Statens terrorister, utan det är kurder och minoritetsgrupper i nordöstra Syrien, som tydligen ska utgöra den största faran för stormakten Turkiet och dess existens. Minoriteter som med knappa medel kommer kunna försvara sig eller sina familjer ifrån NATO-landet Turkiet. Visst är det löjligt? Det är extremt löjligt att komma med denna absurda ursäkt till sin rasism mot den kurdiska och assyriska minoriteten i Mellanöstern. Båda två ett stolt folk som överlevt folkmord efter folkmord från staten Turkiet.

Turkiet med Erdogan som högsta hönset har velat att USA ska avsluta alla sina samarbeten med kurderna i Syrien under de år som Islamiska Staten härjade som värst i landet. USA gav sitt understöd åt kurderna som stred på marken, men det samarbetet har Erdogan sett till att få ett avslut på nu. Både USA och Erdogan har agerat utifrån sina intressen under hela kriget.

USA har velat hålla kvar islamistiska terrorister innanför Mellanöstern, Turkiet har stöttat Islamiska Statens folkmord på kurder, yezidier och assyrier och av ren ultrarasistisk vana gjort allt för att underminera och förminska minoriteternas kultur, språk och identitet så långt det går.

Det finns otaliga bevis för Islamiska Statens övergrepp mot mänskligheten med stöd av Turkiet i Syrien och Irak de senaste sju åren. Under tiden som kriget pågår behöver jag ställa frågan till er som bor överallt i Sverige och inte minst mina läsare: Vad kommer vi kunna göra här för att få ett stopp på Turkiets barbari, och hur gör vi när Erdogan kommer utpressa Europa och Sverige ytterligare en gång om att öppna gränserna för flyktingar mot Europa för att få upp sin egen, för tillfället värdelösa ekonomi?

Som vanligt handlar detta om ekonomi. Turkiet behöver mer turism, mer export av turkiska varor och helt enkelt mer socialbidrag av Europa för att klara sig de kommande åren. Förutom statens rasism så är ekonomin den främsta anledningen till kriget.