Måltavla. Under torsdagen gick åklagaren ut med att partiledaren Annie Lööf (C) kan ha varit målet för knivattacken som skedde i Almedalen.
Måltavla. Under torsdagen gick åklagaren ut med att partiledaren Annie Lööf (C) kan ha varit målet för knivattacken som skedde i Almedalen. Bild: Henrik Montgomery

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Sverigedemokraterna har underblåst hatet mot Annie Lööf

Sverigedemokraternas företrädare har ett ansvar för vilket tonläge de väljer att bidra till online.

ANNONS
|

Annie Lööf (C) var mål för den knivattack med dödlig utgång som skedde i Visby under Almedalsveckan. Uppgifterna som framkom under torsdagen, att Ing-Marie Wielselgrens mördare även ska ha planerat att döda centerns partiledare, är omskakande.

Uttryck för solidaritet inkom från Lööfs partiledarkollegor. Statsminister Magdalena Andersson (S) skrev att hennes tankar går till Annie Lööf med familj. Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) kallade det som framkommit förfärligt. Jimmie Åkesson (SD) sa till Ekot att det gör hotbilden som finns mot höga politiker än mer påtaglig, och att det måste tas på allvar (SR 25/8).

Några som inte tog nyheten på det allvar som krävs var dock Åkessons egna partikamrater.

ANNONS

Snabbt riktades kritik mot Riks, den youtubekanal med "konservativ nyhetsförmedling" som är finansierad av SD. Kanalen har laddat upp ett stort antal videos om Lööf, som hånas och målas upp som ett hot mot demokratin. Tonläget är högt, rått och omoget. Omogna var även de ansvarigas svar på kritiken. Rebecka Fallenkvist, programledare på Riks, kallade klippen "legendariska" och länkade till kanalen. Utan tillstymmelse till ånger eller självkritik. I en senare tweet skrev hon att även om hot och hat aldrig ska accepteras så måste toppolitiker som Lööf kunna granskas. Som att någon påstått något annat.

Det finns gränser för hur mycket rövare ett parti får leva i sociala medier

Martin Kinnunen, riksdagsledamot för SD, gick till hård attack mot en tweet av utrikesminister Ann Linde (S). Han skrev att S istället för att visa enighet mot våld och hot valde vägen mot stenhård polarisering. En väg han uppenbarligen var redo att gå nerför själv – politiker som anklagar sina meningsmotståndare för att spä på polariseringen, gör i regel misstaget att se flisan i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget.

I svallvågorna efter ett besked om mordplaner riktade mot en toppolitiker är attack knappast bästa försvar, tvärtom är det rent smaklöst. Det är inte läge för att svinga vilt för att söka fria det egna partiet från all kritik. Ytterst ansvarig för sitt dåd och sina mordplaner är högerextreme Theodor Engström, men hotbilden mot Annie Lööf går inte att frikoppla från det grova tonläget som finns mot henne online – ett tonläge som Sverigedemokraternas företrädare och partimedia utan tvekan bidragit till att underblåsa.

ANNONS

Mot det behöver allra främst partierna som är redo att samarbeta med SD markera. Det finns gränser för hur mycket rövare ett parti får leva i sociala medier och den är passerad sedan länge. Det går inte att frånskriva sig ansvar från det samtalsklimat man väljer att bidra till.

ANNONS