Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bodil Resare: Synbart tecken på välstånd

Skriven i blyerts, med teckningar och häftad rygg, berättade den om människorna i kvarteret och med en deckarföljetong försökte jag väcka intresse för nästa nummer.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sakta men säkert reser sig huskroppen från byggropen intill mediehuset TTELA. Det byggs. Ett synbart tecken på välstånd, för där byggkranar reser sig och en kranarm i skymningen bryter stadens siluett är det påtagligt att någonting är på gång. Synbart att det finns kraft nog att investera.

Behovet av arbetskraft inom byggsektorn är stark. De senaste åren har antalet sysselsatta i byggverksamhet ökat och under fjolåret jobbade 17 000 fler inom denna sektor på arbetsmarknaden, jämfört med året innan. Det framgår av den årliga arbetskraftsundersökningen som Statistiska centralbyrån presenterade i slutet av veckan.

Men i vilken grad styr egentligen tillgång och efterfrågan oss i valet av jobb och sysselsättning. När i våra liv börjar vi fundera på vad vi ska jobba med – och varför.

Vad ska du bli när du blir stor är fortfarande en tämligen vanlig fråga som i all välvilja ställs till barn och unga i vår närhet. Större, är det första jag minns att jag svarade när jag först fick frågan, innan tankarna gick i spinn kring världens alla möjligheter till försörjning som jag för stunden då kände till. Vilket i ärlighetens namn inte var många. Men upptäcktsresande, författare, polis, sjuksköterska, flyg- eller sjökapten, var några yrken som flimrade förbi. Det kom att dröja ytterligare några år innan jag gjorde min första tidning. Skriven i blyerts, med teckningar och häftad rygg, berättade den om människorna i kvarteret och med en deckarföljetong försökte jag väcka intresse för nästa nummer.

TTELA har i en serie artiklar beskrivit situationen inom en rad bristyrken. Yrken där det redan nu är svårt att rekrytera och där det kommer att bli än svårare i framtiden, om inte situationen förändras. I det sammanhanget har vi också lyft fram konkreta exempel på idéer om arbetsvillkor och förmåner som kan förändra den saken.

Det är inte ovanligt att många av tvång eller fri vilja försörjer sig på mer än ett sätt under sin livstid. Därför vore det kanske önskvärt att konversationer och funderingar som den nyss nämnda inte begränsar sig till våra barn- och ungdomsår utan att vi lär oss leva och lära för livet. Som ett tecken på välstånd.

Trevlig helg!