Tidningarnas kamp fortsätter

I måndags lämnades medieutredningens 500 sidor över till kulturministern. Jag har bara skummat utredningen som hastigast, men den ger en god inblick i dagens mediesituation.

ANNONS
|

Det som sticker ut mest är presstödet, som inte vi har, men som andratidningen på orten får om den har tillräckligt många prenumeranter. Det föreslås bli ett mediestöd som gör stödet teknikneutralt och breddas till att inkludera alla typer av plattformar, gratistidningar, digitala sajter etc. I stället är det andra parametrar som ska få större betydelse, som att 60 procent av innehållet ska vara redaktionellt material och av det ska 20 procent vara exklusivt lokalt egenproducerat material. Och för att vara berättigad till stödet ska man ge ut "medier som har ett redaktionellt innehåll bestående av regelbunden allsidig nyhetsbevakning och kritisk granskning av för demokratin grundläggande processer och skeenden", och det ska vara "ett kvalitativt och allsidigt journalistiska innehåll'

ANNONS

Att produkten ska innehålla 60 procent redaktionellt material är lätt att mäta, värre är det med begreppet nyhetsbevakning och kritisk granskning. Två vida begrepp som kan ge knepiga gränsdragningar. Eller vad sägs om Luciatåg, kaninhoppning eller gammaldags jul. Är det nyhetsbevakning i demokratins anda? Däremot känns det tryggt att utredningen värnar om ansvarig utgivarskapet. Det är ett värdefullt kvitto på att de etiska reglerna följs och att det alltid finns en synlig person att ställa till svars. Utgivarskapet skiljer sig väsentligt från den anonymitet som härskar på olika sajter och som både hotar och hatar utan att ta ansvar för sina gärningar.

Frågan är också vad demokratin är värd och vem som ska betala för den i framtiden, användaren, staten eller annonsmarknaden?Mediestödet höjs från 567 miljoner till 732 miljoner till 2020 och med tanke på att de partipolitiska partierna får en miljard att fördela för demokratins skull och public service får åtta miljarder kronor per år, kommer det föreslagna mediestödet knappast att göra skillnad.

ANNONS