Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bodil Resare: Tillräckligt med sömn och en god dos media

När media är en så framträdande del av vår vardag att vi ägnar mer tid åt mediekonsumtion under dygnets 24 timmar än vad vi ägnar åt skönhetssömn, skriver en internationell mediebyrå att en drömgräns passerats.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Noga räknat åtta timmar om dagen, eller mer. Vilket motsvarar en tredjedel av dygnet.

Från ett enkelt och schematiskt perspektiv skulle det alltså finnas fog att säga att vår mediakonsumtion har sprungit ifrån oss. I ekorrhjulet.

Men är det verkligen relevant att 2017 resonera så linjärt? Mycket har förändrats sedan Gutenbergs dagar. Privat, globalt och medialt.

För de av oss som föddes i början av 2000-talet har uppväxten varit annorlunda än för de av oss som samlades runt kristallmottagaren eller radioapparaten i början av det förra seklet.

Som ung bestod min mediekonsumtion främst av Upp till 13 med Ulf Elving i Sveriges Radio, samt ekot av nyhets- och sportsändningar från radion och tv som spred sig i familjens lägenhet. Ibland var jag också var den första att lossa lokaltidningen från brevinkastet i ytterdörren. Mestadels var det rubrikerna och bilderna som fångade mitt intresse, men jag samlade också på urklipp av sport, nyheter och serier. Därutöver läste jag böcker. Mängder av böcker. Och fick därför äran att redan som 12-åring få mitt bibliotekskort uppgraderat till Vuxenavdelningen, där alla lexikon, faktaböcker, LP-skivor och stora romanförfattare fanns samlade. Vilket var stor lycka.

I dag finns större möjligheter än någonsin tidigare att dela nyheter och händelser med varandra. Att dela media. Från en del av världen till den andra. I realtid. Att mediekonsumtionen rusar iväg, trots dygnets begränsningar, kan i mångt och mycket förklaras med att vi också gör andra saker samtidigt. Naturligtvis hänger TTELA med i utvecklingen. Tidningen finns i sin helhet också som e-tidning för våra prenumeranter, vår nyhetssajt uppdateras ständigt och om du följer oss och våra olika avdelningar på Facebook, Twitter och Instagram kan du ta del av vad som är på gång och dessutom komma med synpunkter och diskutera med oss och våra andra följare.

Tveka inte att höra av dig och säga vad du tycker om vårt utbud.