Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Välkommen som gästkrönikör Abraham Zeito!

Det kom in en mängd tips på eventuella krönikörer som skulle kunna få en plats på TTELA.s ledarsida som gästkrönikör från våra närområden. Nu en tid senare kan jag gladeligen meddela att försvarsadvokaten och tidigare Trollhättebon Abraham Zeito kommer skriva krönikor för TTELA, en gång i månaden.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Abraham Zeito är både omtyckt och kritiserad. Förmodligen känner de flesta igen honom för sin medverkan i SVT:s ”Sverige möts: Direkt,” där han debatterade mot, eller med polisen och föreläsaren Nadim Ghazale i Trollhättan.

De båda har synts i rutan tillsammans ett antal gånger och diskuterat segregation, kriminalitet och rättsväsende. Nu senast i Veckans brott där de debatterade polisvåld, och om poliser kommer undan för lätt. Abraham Zeito arbetar med brottmål och träffar både unga och gamla som hamnat i kriminalitet, eller som behöver försvaras från vad han menar kan ha varit felaktiga påståenden. Förutom att representera unga killar i rättssalen försvarar han även andra, så som utsatta kvinnor, barn eller familjer som fått familjemedlemmar mördade.

LÄS MER: Abraham Zeito: Hämnden är ljuv – eller?

Utanför arbetstid

Utöver sitt arbete som försvarsadvokat gör han en hel del annat när det finns tid över; han föreläser på gymnasieskolor, årligen på juristprogrammet på Göteborgs Universitet, hjälper Brottsofferjouren och i juletider träffar han sina häktade klienter och unga klienter på SIS-hemmen och skapar julstämning genom att låta ungdomarna swisha till valfri välgörenhetsorganisation med en personlig hälsning från hans mobil. "Jag vill att de ska känna att de är mer än institutionsbarn. De är människor som behöver kärlek och de ska få känna att de är med och gör något gott för någon annan under julen", säger Abraham när jag frågar vad syftet är.

Kunskaper och perspektiv

Kanhända att Abraham Zeito har blivit utmålad som en försvarsadvokat som livnär sig på att försvara kriminella gäng och gangstrar. Jag ser därför med stor behållning fram emot att läsa Zeitos alster i TTELA, där han kommer ge sin syn på intressanta ämnen, men framförallt dela med sig av sina expertkunskaper inom juridik.

En personlig förhoppning jag som ledarredaktör har med Abraham Zeito som krönikör, är att vi med hans lyskraft i utsatta områden ska kunna få fler läsare som vi annars har svårt att fånga upp. En demokratifråga som jag länge vurmat för; att oavsett klassbakgrund ska tillgången till media, kunskaper, perspektiv och information vara tillgänglig och intressant för alla olika grupper i samhället.