Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bild Stefan Berg

Jiyan Behrozy: Välkomnar polisens beslut om övervakningskameror på Kronogården

Polisen har sedan 1 januari 2020 befogenheter att själva besluta om att använda permanenta kameror, och var de ska sättas upp utan tillstånd från Datainspektionen.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Lars Eckerdal, områdespolischef i Fyrbodal berättar att de sedan en tid tillbaka planerat för att man ska sätta upp övervakningskameror utanför PRO:s lokal på Kronogården. Jag har skrivit om detta tidigare och verkat för att lokalen ska ha kameror runtomkring, för pensionärernas trygghet och säkerhet. Det är med glädje jag ser att polisen beslutat om detta, och att de sätter den nya lagändringen i praktik.

Många befarar att kameraövervakning på Kronogården inte kommer göra skillnad i det långa loppet för brotten som begås i området, som skadegörelser och anlagda bränder på bilar exempelvis. Att kameraövervakningen enbart kommer leda till att brotten förflyttas från lokalen till andra verksamheter eller mål på området.

Själv vill jag fortsätta tydliggöra hur viktigt det är att pensionärerna ändå känner sig trygga med tanke på de senaste skjutningarna mot PRO:s lokal, och studier visar att brottslighet minskar där övervakningskameror finns. Pensionärerna har lagt grunden för alla möjligheter vi har, och friheten vi åtnjuter i detta land. Att inge känslan av trygghet med de medel som finns är det minsta vi kan ge tillbaka till dem på ålderns höst.

Lars-Ove Blomryd, ordförande för PRO-föreningen Trollhättan Södra, har redan fått samtal om aktiviteterna kommer fortsätta, och om det är säkert att komma till lokalen. "Ja", har han svarat, att de som sköt sönder lokalens fönster ännu fortfarande ligger hemma och sover när pensionärerna kommer spela Bingo under torsdagen klockan 13:30. Den första aktiviteten i lokalen för året, efter jul- och nyårsledigheterna.