Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Varför ska polisen bry sig om bilbrännarnas känslor?

Natten till onsdag brann flera bilar på Kronogården igen. Mycket har redan sagts och jag vet egentligen inte hur mycket mer det finns att säga om de kriminella som bränner upp bilar.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För knappt ett år sedan talade jag med några av bilbrännarna i Kronogården. Jag frågade varför de bränner upp bilar och fick som svar att de gör det som motreaktion på polisens behandling av deras vän. En ung kille ska tydligen ha plockats av polisen för att man misstänkte användning eller försäljning av droger. Det påstods att polisen hade tagit med kompisen och lämnat honom i skogen utan en mobiltelefon, i kylan.

LÄS MER: Flera bilbränder på Kronogården

De fick som svar av mig att om polisen hade plockat min vän eller anhörig för misstanke om droganvändning eller drogförsäljning hade jag blivit väldigt glad över polisens agerande. Vem vill att ens anhörig eller vän ska förstöra sitt liv i drogträsket?

Huruvida polisens metod var rätt eller fel i det fallet låter jag vara osagt just nu. Ungdomarnas arbetslöshet var tydligen också en av orsakerna till att de bränner bilarna. "Jag får inte ens en praktikplats" minns jag att en av dem sa. Detta var alltså knappt ett år sen.

Frun väckte honom

Polisen har i nuläget inte några misstänkta, och har inte gripit någon för bränderna i onsdags. Men allt tyder på att det har varit ett bedrägeriförsök då en väldigt dyr Audi har stått parkerad på området, som annars inte brukar stå där. I branden har flera andra bilar rykt med. Bilal Riaz som jag talade med under dagen, och som fått sin bil uppbränd säger med starka känslor att det var jobbigt att se sin bil brinna upp mitt framför ögonen på honom. Hans fru hade väckt honom mitt i natten, han hade sprungit ut och kunde inte göra nånting.

Ingen försäkring

För några månader sen hade han sagt upp sin halvförsäkring som han hade på bilen. Han tyckte att det var för dyrt. Nu kommer han inte kunna få tillbaka några pengar för sin uppbrända bil, och polisen har inga misstänkta. I dag köpte han busskort för att kunna åka med sina barn till skolan. Tidigare skjutsade han dem varje dag. Han berättar också om att flera grannar som har bilar för 10–15 tusen kronor betalar helförsäkring, i rädsla av att få sina bilar uppbrända. "De har inte ens råd egentligen, men de känner sig tvungna och otrygga", sa Bilal Riaz.

Ryggsäcken

Även om skammen inte bör ligga hos mig för människor som gör såhär, skäms jag ändå som människa över att det finns de som troligtvis går över lik för att få tag på pengar. Som förstör hela vardagen för barnfamiljer med låga inkomster. De bryr sig överhuvudtaget inte om vilka det är som drabbas. Att det är invandrare som försöker få sin vardag att gå ihop. Offerkoftan drabbar fler än bara dem själva. Hur länge till ska polisen bry sig om era känslor? Sätt på er ryggsäcken, fyll den med böcker.