Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jiyan Behrozy: Vill ni att Kronogårdare ska vara rättslösa?

Monica Sahlback på TTELA skrev ett reportage under veckan om försvarsadvokaten Abraham Zeito, född och delvis uppvuxen i Trollhättan. Zeito var en av debattörerna i SVT:s "Sverige möter". Debattprogrammet som hade premiär i Trollhättan i februari i år.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Reportaget om Sveriges yngsta försvarsadvokat fick en del reaktioner. På TTELA:s facebook-tråd. En del kommentarer som kom in löd såhär: "Att försvara brottslingar kan vara lönsamt", "Jag är mer angelägen att de som blivit drabbade av dem får stöttning än busungarna" och "han var verkligen urtypen av djävulens advokat där han stod i sändningen". I tråden diskuterades alltså bilbrännare och Zeitos medverkan i debatten.

Zeito själv svarar på liknande anklagelser och fördomar mot honom som försvarare av kriminella så här: "Varför skulle jag skämmas för att företräda människor bara för att de bor på en viss plats? Det betyder ju inte att jag glorifierar kriminalitet. Det är mitt jobb att ta tillvara mina klienters rättigheter och stå upp för mänskliga rättigheter."

LÄS MER: "Jag kan vara en jobbig jävel när det behövs"

Det är exakt just det som Zeitos arbete går ut på, att försvara människor ända fram till en dom vinner laga kraft.

Det förbryllar mig att en del tycks tro att bara för att man är från ett visst område ska man därmed inte ha någon försvarare. Trollhättebor vet att majoriteten av Kronogårdens invånare är utrikesfödda.

Och vad påminner sådana tankegångar oss om egentligen? Diktatur och människoförföljelse där staten eller ett lands ursprungsfolk redan dömt ut människor utifrån hudfärg eller bostadsområde. Är det så vi vill ha det? Är det så Trollhättebor vill ha det?

Fick Tomas Bodström så mycket kritik när han försvarade den 27-årige man som hade anklagats för att via sajten Darknet möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer som omsatt 378 miljoner kronor?

Vad gjorde Trollhättebor under tiden som Anders Eklund erkände mordet på Engla och Pernilla? Eller när försvarsadvokaten Peter Gillberg överklagade domen till Hovrätten åt den man som dömdes till 17 års fängelse för att ha huggit ihjäl sin bror i Trollhättan 2019?

Eller handlar denna hårda kritik mot Abraham Zeito om hans hudfärg, hans ursprung, eller ursprunget av de han vill försvara? Vill Trollhättebor att människor i utanförskapsområden ska vara rättslösa? Skyddslösa? Trots att de skulle vara svenska medborgare? Förklara gärna för mig hur ni tänker. För det här är allvarligt.