Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nattstopp ökar människors trygghet

Många människor känner sig otrygga när de rör sig ute om kvällarna och många är rädda för att åka kollektivt sena kvällar och nätter. Att öka tryggheten för människor är en prioriterad fråga för Kristdemokraterna och vi menar att det faktiskt går att skapa en tryggare kollektivtrafik.

För en tid sedan lämnade Kristdemokraterna in en motion till regionfullmäktige om att införa ett så kallat nattstopp på regionens bussar. Idén om ett nattstopp eller request stop kommer ursprungligen från Toronto och går ut på att en ensam resenär kan begära att bli avsläppt mellan två hållplatser. Chauffören släpper då av resenären genom framdörrarna på ett sätt som är trafiksäkert. För den som vill bli avsläppt på detta sätt blir resan tryggare genom att vägen hem blir kortare och att ingen annan på bussen släpps av samtidigt.

Det finns framförallt bland unga kvinnor en utbredd oro över att bli utsatt för hot eller överfall under sena kvällar och nätter. Nattstopp kommer tillsammans med andra åtgärder öka andelen i Västra Götalandsregionen som känner sig trygga när de utnyttjar kollektivtrafiken kvällstid. Även om risken för brott inte alltid är stort så är upplevelsen av rädsla äkta. Att veta att man kan bli avsläppt närmre hemmet och att dessutom ingen annan får kliva av bussen samtidigt kan bidra till att fler faktiskt vågar välja att ta bussen på kvällar och nätter. Idén ligger i linje med att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig och kostar ingenting för samhället.

I Sverige har nattstopp införts i Kalmar kommun med lyckat resultat. Där har andelen som känner sig otrygga i samband med bussresan kvällstid, minskat. Farhågor om att det skulle bli besvärligt för chaufförerna har inte besannats utan även chaufförerna har tyckt att nattstopp använts på ett sätt som inte är besvärande för dem. Därför hoppas Kristdemokraterna att den politiska majoriteten i Västra Götaland väljer att bifalla vår motion om att öka tryggheten för människor som väljer att resa kollektivt.

Monica Selin är Kristdemokrat och regionråd i Västra Götalandsregionen.