Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Återinvigning av Gräsvikens lägergård

Efter att ha varit stängt för renovering i nästan ett och ett halvt år är det äntligen dags för lägergården Gräsviken att slå upp dörrarna på nytt. Kyrkoherde Maria Classon ser fram emot att gården snart fylls med liv och spännande möten igen.

Strax väster om Trollhättan ligger Gräsviken alldeles intill Öresjö, en lägergård som sedan slutet av 70-talet funnits i kyrkans regi. Framförallt har den vackert röda gården året runt besökts av 100-tals konfirmander, personal och andra besökare som träffats, umgåtts och upplevt nya saker tillsammans. Men tiden satte sin slitande prägel och för några år sedan påbörjades en välbehövd upprustning och renovering av gården som firas med pompa och ståt under helgens återinvigning.

– Vi har öppet hus nu till helgen och en massa aktiviteter inplanerade, berättar Maria Classon, Kyrkoherde i Trollhättans Pastorat.

Vad ser du mest fram emot under helgen?

Maria Classon, kyrkoherde och Patrik Edvardsson, fastighetschef.
Maria Classon, kyrkoherde och Patrik Edvardsson, fastighetschef.

– Jag hoppas verkligen att våra församlingsbor kommer och tittar på hur fint det blivit.  Det var ju fint innan, men det märktes att det började bli slitet. Så nu när vi kunnat göra den egentligen första stora renoveringen någonsin av Gräsviken vill ju visa upp det. Kanske komma förbi och titta på någon av de utställningar vi ska ha, gå en tipspromenad eller bara ta en fika i caféet. 

Förutom att renovera upp lägergården invändigt med nytt kök och bättre tillgänglighet har huvudbyggnaden fått en ordentlig tillbyggnad med flexibel lösning för olika pedagogiska metoder. Patrik Edvardsson, fastighetschef på Trollhättans Pastorat är mest nöjd med att allt blivit så bra. 

– Ja, det känns bra. Vi har fått dit en hiss, vi har gjort hela byggnaden mer tillänglighetsanpassad så nu kan verkligen alla vara där och det känns ju bra såklart. Nu kan vi få skörda två och ett halvt års arbete. Det ska bli skönt att inte ha lika mycket 80-talskänsla runt omkring längre, säger Patrik och fortsätter: 
– Nu är det nytt och fräscht för vår personal och övriga som kommer nyttja vår lägergård i framtiden.

Traditionsenligt konfirmandläger

Bland Trollhättans fyra kyrkor finns det varje år mellan 10 till 12 konfirmandgrupper och totalt är det ungefär 125 konfirmander som varje år besöker lägergården för att vara på konfirmationsläger, ett på våren och ett på hösten. Så nästan varje helg är det uppbokat för läger. Och det första lägret efter återinvigningen är redan inplanerat. 

– Ja vi har vårt första konfirmandläger veckan efter återinvigningen, så det drar igång direkt. Tonåringarna som kommer hit får umgås tillsammans i fin miljö som tillåter en att stanna upp. När de kommer hit får de ju bland annat besöka kapellet, där har vi alltid mycket levande ljus. Det är fint, berättar Maria. 

Eftersom gården ligger nära både vatten och natur brukar lägren vara uppskattade. Med kanoter, fotbollsplan, bastu och badstrand finns det möjlighet att hitta på lite allt möjligt. Men framförallt är det en bra och viktig plats för möten och upplevelser, menar Maria.

– Den här lägergården är en superbra resurs för oss här i Trollhättans Pastorat. Vi har ju även ett litet kapell där ute på lägergården. Där håller vi gudstjänster på sommarhalvåret och under konfirmandlägren så håller de sina morgon och aftonböner där. Sen att vara på läger när man är tonåring är ju spännande i sig. Det blir många givande samtal in på småtimmarna.

Att gården nu rustats upp har gett Maria många positiva kommentarer från personalen inom kyrkan. 

– Ja, vi hade en i vår personal som sa till mig, nu under tiden som vi renoverat att ”Usch va mycket tid jag hela tiden behöver lägga på att hitta någonstans att vara”. Det behövs ju inte nu. Det blir ju en hel del logistik med tolv konfirmandgrupper som ska på läger två helger var varje år, säger Maria och fortsätter: 

– Jag hoppas verkligen att lägergården ska kunna få fortsätta som tidigare, men nu med fina lokaler kan vi göra ännu mer. Förut var det väldigt anpassat för de ungdomar som besökte gården på helgerna men vi har tagit sikte på att dessutom mer och mer möjliggöra med flexibla lösningar så att det enkelt fungerar för fler besökare till gården avslutar Maria.