Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Småttingar som finner varandra.

Öppen "kyrkis" och våffelcafé

Sedan ett par år har olika generationer träffats i Åsaka församlingshem. Och det är tisdagar som gäller.

Viktor, 15 månader, sitter tryggt i pappa Anders Larssons famn på väg från bilen till tisdagens "kyrkis" i Åsaka.

– Det är nog sista gången vi kommer nu för han ska börja skolas in på förskolan, säger Anders.

När Viktor fått av sig ytterkläderna vill han gärna sitta ner bland de mjuka kuddarna och han vill självklart leka med favoritbilen.

– Det har varit en stor utveckling hos honom de senaste månaderna, han river gärna ur lådor och slänger ur böcker. Det värsta är när man kommer hem till någon som har fina saker framme – då får man passa honom noga, berättar Anders och ler.

När barnen, som är i åldrarna noll till fem år, kommer in i lokalen hejar församlingspedagog Lena Lundskog hejar glatt. Lena jobbar även på Halvorsgårdens kyrka i Trollhättan.

– Det är öppet hela tisdagen med "kyrkis" och våffelcafét. Sedan är det "efter plugget" för årskurs fem, konfirmanderna och till sist kören, berättar hon.

Farmor Lilli-An Pettersson har kommit med barnbarnet Emil som snart fyller fem år och bor i Halvorstorp.

– Ja, vi brukar vara här på tisdagar – han gillar fotboll och hockey – vi brukar spela lite fotboll och pyssla, berättar Lilli-An.

Flera av de lite äldre barnen tycker mycket om att pyssla. Man har bland annat målat små ramar, gjort matunderlägg och vid TTELA:s besök är det påskpynt som gäller.

Hilda, tre år, har kommit med mamma Bibbi Johansson och hon vill gärna börja med lite pyssel.

– Hon gillar att pyssla; gör halsband, tejpar och klipper hemma, säger Bibbi.

Efter att ha klippt ut de gula påskliljorna i papper med saxen med dubbla handtag – för att en vuxen ska kunna hjälpa till lite – så frågar Lena vilken färg Hilda vill ha på mitten av blomman.

– Rosa, säger Hilda och pekar bestämt på den färgen på knäckformarna som hon sedan klistrar på påskliljans mitt.

Bibbi berättar att hennes yngsta dotter Hilda går på förskola men att de brukar gå till "kyrkis" tillsammans på tisdagar för att det är så mysigt.

Efter lek och pyssel börjar det bli dags för den lilla sångstunden och Emil har redan placerat ut sittkuddarna i en ring på golvet. Efter hälsningssången där varje person i ringen hälsas välkommen med sitt namn är det dags för varje barn att få välja en sång.

Önskemålen blir bland annat Bä, bä, bä kan du säga vem jag är och sången om en ballong och krabban. De lite äldre barnen sjunger vant med i sångerna och de allra minsta – Signe, fyra och en halv månad och Isa, sju månader ser ut att trivas.

Lena Lundskog tänder ljus i mitten och säger:

– Puss, puss och kram.

Efter den lilla barnbönen får Hilda blåsa ut ljuset och Emil står redo att öppna dörren till församlingssalen och våffelcafét dit det kommit ett 20-tal personer.

– Det har varit jättelyckat med våffelcafét, det är prästen och diakonen som står för köket. Cafét är öppet mellan nio och tolv, säger Lena.

"Kyrkis" och våffelcafét har kommit att bli en gemenskap över generationsgränserna.