Örgryte jagar första derbysegern på 13 år

I augusti 2006 sköt Boyd Mwila in en målvaktsretur mellan benen på Dime Jankulovski. Med matchens enda mål blev han Örgrytes senaste matchhjälte mot Gais. För det är snart 13 år sedan Sällskapet senast besegrade rivalen. Nu vill derbyts hemmalag bryta trenden.
– Vi vill desperat gärna vinna den här matchen, säger David Engström.

ANNONS
|

Efter två högdramatiska derbyn i fjolårets superetta (med vårens 4-4 som hela säsongens kanske mest underhållande match) i minnet är det många som ser fram emot måndagens drabbning på Gamla Ullevi.

Örgryte jagar första segern i originalderbyt sedan sensommaren 2006. Bara fyra dagar före Sällskapet sist besegrade Gais skrev Ailton Almeida på för FC Köpenhamn. Han gick med andra ord precis miste om derbysegerns sötma den gången. Det vill han inte upprepa.

– De här matcherna är de roligaste att spela. Vi ska jobba hårt för att vinna i morgon, säger brassen och fortsätter:

LÄS MER:Har vagabonden Asceric hittat hem i Gais?

– Vi har vunnit två matcher i rad, vinner vi en till i ett derby så gör det att självförtroendet växer. Man kan bara få ut tre poäng av varje match, men i en sån här typ av match ger det så mycket mer självförtroende att vinna. Det kan vi använda till resten av matcherna.

ANNONS
Boyd Mwila, Öis senaste matchvinnare mot Gais, i aktion mot Jönköping Södra i en match 2007.
Boyd Mwila, Öis senaste matchvinnare mot Gais, i aktion mot Jönköping Södra i en match 2007. Bild: ANDREAS HILLERGREN

Huruvida sviten av grönsvarta vinster och oavgjorda möten finns med i spelarnas sinnen råder det lite olika tankar om.

– Jag tror ändå det ligger någonstans i bakhuvudet som en trygghet för oss. Det var nära att vi förlorade förra året men vi kvitterade i 94:e minuten. Det blir inte lättare att vinna för att vi inte förlorat mot dem på länge men det är ändå skönt att veta att de vet om det, säger Gais Niklas Olsson.

LÄS MER:Ludwigson ratades av Öis som 16-åring – nu är han lagets målkung

Hans tränare Bosko Orovic är av en annan åsikt.

– Nej, det betyder ingenting. Varje match lever sitt egna liv. Det beror på hur man klarar det mentalt. Om öisarna går in och tänker på det kommer det att gynna oss. Men normalt sett så är de 90 minuterna som kommer det viktiga, det som varit är ointressant, säger han.

LÄS MER:Vad är egentligen skillnaden mellan att spela i Gais och Öis?

"Aldrig vunnit mot dem"

För Jakob Lindström, som lär bära kaptensbindeln under derbyt, skulle en första seger mot rivalen sitta fint.

– Jag har aldrig vunnit mot dem, utan bara spelat oavgjort och förlorat. Vi vill vinna, det hade varit väldigt skönt för supportrarna. Vi är sugna på att gå ut och ösa på på måndag, säger han.

LÄS MER:Förbrödrande veteranderby fin tradition

Lagkamraten David Engström ser matchen som en chans att ge fansen något att glädjas över.

ANNONS

– Det här är årets solklart roligaste match. Det är verkligen en höjdpunkt, säger han.

– Det är klart man otrolig gärna vill vinna, för fansen inte minst som väntar på en seger. Vi vill också desperat vinna matchen. Samtidigt tror jag vi måste behandla matchen som vilken som helst. Vi ska se det som en härlig möjlighet att bryta den trenden.

ANNONS