Möte med författaren Miriam Sennehed

Miriam Sennehed är 23 år och håller redan på att skriva sin tredje bok som är en självbiografisk roman. Med sitt ungdomliga språk, egna erfarenheter och förståelse för ungdomar har hon kommit långt och hjälpt många på rätt spår.

ANNONS
|

Utöver sin tredje bok jobbar hon på att filmatisera sin bok Det händer inte mig, som troligtvis kommer visas på filmduken inom två år.

När Miriam var 15 år fick hon diagnosen svår ADHD, vilket påverkat henne på många sätt.

– Bara genom att andra vet att man har diagnosen blir man dömd som person. Jag hade svårt att sitta still och var rörig i huvudet. Under hela min uppväxt blev jag kallad dum i huvudet. Men jag tog igen massor och fick bra betyg, så nej, jag är inte dum i huvudet, berättar Miriam och höjer sin röst.

Boken Det händer inte mig, som blev hennes projektarbete, påbörjade hon när hon var 16 år.

ANNONS

– Den har betytt mycket för mig eftersom den betytt så mycket för andra. Jag får respons på nätet nästan varje dag, säger Miriam och sneglar på boken som ligger bredvid på bordet.

Boken är tillägnad Daniel, en gammal nära vän till Miriam, som hade problem med droger. Målet var att förmedla naivitet, okunskap och hur dålig ungdomarnas riskuppfattning är. Däremot vägrade hon skriva en anti-drogbok eftersom det redan fanns så många och hon anser att de inte hjälper dagens ungdomar.

– Jag ville ha en bok som inte var som alla andra. Det spelar ingen roll om man vare sig är mot, för eller neutral mot droger, alla kan läsa den. Det är ingen skräckpropaganda, den både glorifierar och avskräcker, förklarar hon.

Miriam själv är kluven när det gäller droger och menar att samhället är dubbelmoraliskt när det kommer till droger.

– Skulle Jesus rökt hasch hade vi haft det som samhällets mest accepterade drog. Bara för att Jesus drack vin är alkohol lagligt i Sverige och vi kan dricka oss fulla i dag. Hade alkoholen kommit nu hade den klassats som illegal, säger hon och låter övertygad.

Hon understryker att alla droger ska tas på högsta allvar och refererar till boken som tar upp problematiken med att hasch och alkohol jämförs, som om alkohol vore helt ofarligt.

ANNONS

– Det handlar inte om att jämföra droger med droger, för alla droger har sina risker och är farliga på sitt sätt, även alkohol. Det är viktigt att inse det, vilket många inte gör, säger Miriam.

Miriam har stor kunskap om droger vilket lyser igenom i boken. Hon anser att informationen om droger är alltför dålig och att man i stället för att avskräcka ungdomar med bilder på 95-årige Ernst som rökt sedan han var 13 bör man variera olika metoder.

– Man kan förmedla sanningen för även den avskräcker i sig. Med rätt kunskap och information så vill man förhoppningsvis inte börja med en drog.

ANNONS