Är Jan Björklund extrem nu?

Liberalernas partiledare Jan Björklund gjorde i förra veckan en bra analys av ordningsproblemen i skolan.

ANNONS

I Aktuellt i slutet av förra veckan (2/4) debatterade han mot utbildningsminister Anna Ekström (S) om att införa ordningsomdömen i högstadiet och gymnasiet. Ekström kom med invändningar om ökat pappersarbete för lärarna. Men regeringspartierna har blivit överkörda i utbildningsutskottet. Liberalerna har fått med sig Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Regeringen säger dock nej.

Men Björklund ger sig inte. “Riksdagen bestämmer i en demokrati”, säger han. Och så är det ju. Men han glömmer att förslaget endast kan bli verklighet med hjälp av Sverigedemokraternas stöd. L, C, KD och M har inte mandat så att det räcker. I frågan om ordningsbetyg gör Björklund det han dyrt och heligt lovat att han aldrig skulle göra: ta makten över politiken med hjälp av SD.

ANNONS

Men vad spelar det för roll? Det enda som kommer att hända är ju att regeringen eventuellt känner sig tvingad att komma med ett förslag som i bästa fall kan förbättra ordningen i skolan, och i värsta fall ger lärarna mer papper att fylla i. Att Sverigedemokraterna stöder förslaget gör det varken bättre eller sämre. Liberalernas politik blir inte sverigedemokratisk endast för att L lyckats övertyga en majoritet av de andra partierna.

Det politiska innehållet verkar i detta fall väga tyngre än att förslaget stöds av riksdagsledamöter från ett parti man inte gillar. Just därför är det märkligt att Liberalerna – och Centerpartiet också, för den delen – bara för någon vecka sedan rasade över KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att samtala med alla partier. C-ledaren Annie Lööf sa att hon var “djupt besviken”.

Björklund kallade Busch Thors inställning “sorglig” och varnade för att beskedet försvårar framtida allianssamarbete. Men det KD-ledaren öppnade för var ju exakt det Björklund lyckats med. Skillnaden är att Busch Thor är öppen med att hon förstår hur riksdagsarbete går till.

Ordningsbetygens seger i utbildningsutskottet är en påminnelse om att det går att söka stöd för politiska förslag utan att göra avkall på sina värderingar. Att de (forna) allianspartierna tillsammans lyckas köra över regeringen är inte ett tecken på en försvagad och splittrad borgerlighet. Snarare tvärtom.

ANNONS
Karin Pihl
Karin Pihl
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS