Nooshi Dadgostar är vice partiledare för Vänsterpartiet och riksdagsledamot och nämns också ofta i spekulationerna om vem som kan ta över som partiledare när Jonas Sjöstedt nu meddelat att han lämnar posten i vår. Arkivbild.
Nooshi Dadgostar är vice partiledare för Vänsterpartiet och riksdagsledamot och nämns också ofta i spekulationerna om vem som kan ta över som partiledare när Jonas Sjöstedt nu meddelat att han lämnar posten i vår. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Kvinnor i täten när Sjöstedt ska ersättas

Nu inleds arbetet i Vänsterpartiet med att få fram en efterträdare till partiordförande Jonas Sjöstedt. Troligtvis blir det en kvinna som tar över ledarskapet i partiet, och förmodligen kommer partiledarebytet inte leda till interna stridigheter, tror bedömare.

ANNONS

Efter åtta år som partiledare avgår Jonas Sjöstedt vid kongressen i maj, och flyttar till sin familj som bor i Vietnam där hans hustru är ambassadör.

– I valberedningen har vi under ganska lång tid arbetat med att ta fram ett förslag på partistyrelse, och nu blir det så klart ett utökat fokus på val av ordförande, säger Håkan Eriksson, sammankallande i valberedningen, och fortsätter:

– Vi går ut brett till alla medlemmar, partiföreningar och distrikt och uppmanar alla att diskutera, debattera och nominera den som ska leda partiet.

Stopp för förhandsnomineringar är den 21 februari, även om det går att nominera ända fram till kongressen i Västerås den 21–24 maj. En handfull förslag har redan kommit in, enligt Eriksson.

ANNONS

Lugnt i partiet

Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det rådande läget i Vänsterpartiet talar för att ledarbytet kan gå ganska smärtfritt.

– Det har varit relativt lugnt i Vänsterpartiet den senaste tiden. Man ligger också bra till i opinionen vilket skapar ett lugn.

Men han höjer också ett varnande finger för att vilande stridsfrågor kan komma upp till ytan när en ny partiledare ska väljas. Han nämner bland annat beslutet att släppa fram Stefan Löfvens nuvarande regering och hederskulturfrågorna där det funnits olika åsikter inom partiet.

– Det är klart att hela kampanjen kan lyfta locket på krav som hållits tillbaka av olika skäl. Men det verkar inte finnas några starka krav inom partiet på att gå en annan väg än vad Jonas Sjöstedt har gjort. Vi ser inte att någon står vid sidan och väntar på att få föra en annan linje, säger Jonas Hinnfors.

En kvinna

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns universitet, säger att det nu troligen blir en kvinna som tar över och då helst en kvinna som kan fortsätta "hålla fanan högt" – som Jonas Sjöstedt har gjort.

– Det vill säga att pressa regeringen och att vara ett aktivt oppositionsparti och som visar för väljarna vad det är för alternativ politik som man vill driva.

ANNONS

Enligt Jenny Madestam är Nooshi Dadgostar en av huvudkandidaterna till att ta över efter Sjöstedt.

– Hon är förste vice partiordförande och det är ju en position som manar till att kunna ta ett sådant här uppdrag. Man får ju ett sådant uppdrag för att det är en person som man ser som en potentiell alternativ kandidat till partiledarskapet.

Andra namn som nämnts som möjliga efterträdare är Rossana Dinamarca och Linda Westerlund Snecker.

Dinamarca var en av kandidaterna till partiledarposten i förra ledarskiftet. Hon har kritiserat nuvarande partiledning för att vara för mjäkig och för svag gentemot regeringen.

– Det är mycket möjligt att hon skulle vara intresserad men har inte så stor chans att bli vald. Det skulle vara alldeles för riskabelt för partiet att ha en person som dessutom har varit utanför ledningen nu under ett tag, säger Madestam.

"Inte underskatta"

Linda Westerlund Snecker är partiets rättspolitiska talesperson och har synts en del i debatten den senaste tiden.

– Sådant ska man inte underskatta. Det är en person som ändå synts någon gång i tv-rutan för väljare och gjort ett stabilt intryck.

Men Jenny Madestam säger att det mesta ändå talar för Nooshi Dadgostar.

– Vänsterpartiet är ju, till skillnad från exempelvis Moderaterna, ett parti där social representation och personliga egenskaper hos företrädarna har betydelse.

ANNONS

Ulla Andersson, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, ville ta över efter Lars Ohly – men drog tillbaka sin kandidatur när det stod klart att det inte blir något delat ledarskap.

– Jag har jobbat ihop med Jonas i många år och jag uppskattar att jobba med Jonas, i övrigt har jag inga kommentarer i dag, säger Andersson till journalister i samband med ett möte med riksdagens finansutskott.

Inget dubbelkommando

En annan kandidat som pekats ut som en möjlig efterträdare är partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Ali Esbati. Han är dock tydlig med att han inte tänker kandidera.

– Jag blir förstås jätteglad att det finns personer i partiet som har det förtroendet. Men jag kommer inte att vara aktuell för den posten. Jag säger nej till att kandidera, säger han till Dagens Nyheter.

Däremot uppger Esbati för tidningen att han även i fortsättningen vill medverka i partitoppen.

Den exakta utformningen för ordförandevalet är inte satt i det här läget, enligt Håkan Eriksson. Tidigare har det inom V funnits många förespråkare för att införa ett delat partiledarskap.

– Från valberedningens sida utgår vi från uppdraget vi fått från kongressen, och från våra stadgar, att ta fram ett förslag på en ordförande. Min upplevelse är att dubbelt ledarskap inte diskuterats på senare tid, men det kan ju komma nu inför kongressen, säger Eriksson.

ANNONS

Beatrice Nordensson/TT

Sofia Tanaka/TT

Linda Westerlund Snecker (V) under riksdagens debatt om hantering av IS-återvändare. Hon är en av dem som nämns i diskussioner som efterträdare till Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Linda Westerlund Snecker (V) under riksdagens debatt om hantering av IS-återvändare. Hon är en av dem som nämns i diskussioner som efterträdare till Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Rossana Dinamarca lämnade riksdagen 2018 men hon nämns nu som en möjlig, men kanske inte trolig, efterträdare till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Rossana Dinamarca lämnade riksdagen 2018 men hon nämns nu som en möjlig, men kanske inte trolig, efterträdare till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Vänsterpartiets Ulla Andersson intervjuas inför ett möte i riksdagens finansutskott.
Vänsterpartiets Ulla Andersson intervjuas inför ett möte i riksdagens finansutskott. Bild: Jessica Gow/TT

Nooshi Dadgostar:

Född 1985 i Ängelholm

Vice partiordförande för Vänsterpartiet sedan 2018

Ledamot i riksdagen

Gick med i partiet som 14-åring för att "hon gillade Ung Vänsters feministiska kampanjer".

Malin Björk

Född 1972 i Göteborg

Ledamot i EU-parlamentet sedan 2014. Sedan 2019 är hon ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Har tidigare arbetat för Sveriges förenade studentkårer och för Europeiska kvinnolobbyn i Bryssel. Engagerad i feministiska frågor och hbtq-frågor.

'Medlem i partiet sedan 2007.

Rossana Dinamarca:

Född 1974 i Santiago i Chile

Suttit i riksdagen för Vänsterpartiet mellan 2002 och 2018

Var vice partiledare 2011–2012

Var fram till februari 2018 partiets feministiska talesperson

Meddelade i februari 2018 att hon lämnar politiken men satt kvar på sin riksdagsplats fram till valet.

Linda Westerlund Snecker:

Född 1983 i Bålsta

Riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2014

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson

Ledamot i justitieutskottet

Satt i V:s partistyrelse 2010–2016

Hanna Gedin

Född 1978, bosatt i Malmö

Biträdande partisekreterare sedan 2017

Gedin är jurist med en examen i EG-rätt

Har länge arbetat kommunpolitiskt i Malmö. Ledamot i V:s partistyrelse.

ANNONS