Gekås köpte ut delägaren – för 800 miljoner

Förra året sålde Torbjörn Bäck sina aktier i Gekås till sin kollega – som därmed blev ensam ägare av koncernen. I årsredovisningen från 2019 framgår prislappen för köpet: 800 miljoner kronor, rapporterar GT.

ANNONS
|

Det var under sommaren 2019 som Torbjörn Bäck, som ägt hälften av lågpriskoncernen Gekås i Ullared, sålde sina andelar i bolaget av hälsoskäl. Köparen var Thomas Karlsson, som redan ägde den andra hälften och som därmed blev ensam ägare.

Då var köpeskillingen okänd, men i årsredovisningen framgår att prislappen låg på 800 miljoner kronor. Gekås vd Boris Lennerhov säger till GT att summan kunde ha blivit annorlunda:

– Det var Torbjörn som ville sälja och han var angelägen om att inte tjäna extra pengar. Vi det tillfället var han generös för han ville att det skulle vara möjligt för Thomas att köpa.

ANNONS

– Om man hade gått ut på marknaden så är det möjligt att summan skulle blivit väldigt annorlunda. Det var inte viktigt för honom om det blev hundra eller två hundra eller tre hundra miljoner hit eller dit. Torbjörn mådde inte bra, så enkelt var det.

LÄS MER:Ökad tillväxt spås hos lågprisjättarna

Rekordomsättning 2019 – innan corona

2019 var ett rekordår för Gekås med en omsättning på 4,6 miljarder kronor. Men 2020 väntas siffrorna bli dystrare. Sammanlagt har Gekås tappat 550 miljoner kronor i försäljning under perioden mars till juni. I april förlorade bolaget 50 procent av sin försäljning. Månaderna som följde blev tappet något mindre.

– I juni tappade vi bara 100 miljoner, det tyckte vi var jättebra. Om någon hade berättat för mig för ett år sedan att jag skulle vara nöjd över att tappa 26 procent av försäljningen hade jag inte trott på det. Det här är ju den i särklass största krisen under Gekås 57-åriga historia, har Boris Lennerhov tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Så ska Gekås i Ullared ta sig igenom coronakrisen

Spår fortsatt tapp fram till sommaren 2021

Ledningen tror att man kommer att fortsätta tappa intäkter så länge restriktionerna i samhället finns kvar. Boris Lennerhov spår att siffrorna kommer att vara tillbaka på normala nivåer först nästa sommar.

– Många kommer vara rädda i flera år, och andra kanske ändrar sitt konsumtionsbeteende. Jag är inte övertygad om att det kommer att gå tillbaka till det normala, i alla fall inte som det känns just nu. Mycket återgår till det normala, men om det blir helt och hållet det undrar jag, sa han till GP i mitten av juli.

ANNONS

LÄS MER:Gekås kritiseras för trängsel

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS