Vill se en god jul – för alla

Att fira jul med god mat och julklappar är inte självklart för alla. För många människor i Trollhättan och Vänersborg är möjligheterna begränsade.
– Det betyder mycket att skapa trygghet, säger Marianne Barrljung på Röda korset.

ANNONS
|

På Migrationsverkets boende på Restad gård utanför Vänersborg bor i dag 74 barn som är födda 2004 eller senare.

– Det kan ha kommit ytterligare några från Mariestad där asylenheten kommer att lägga ner. Och elva unga under 16 år bor i lägenheter i Trollhättan, säger Marianne Barrljung på Röda korset i Vänersborg.

Men det finns fler unga i Vänersborg och Trollhättan vars möjligheter att fira jul är mycket begränsade.

LÄS MER:Bidra med julklappar och hjälp oss göra julskillnad här!

– De som sitter och tigger och hemlösa unga runt 20 år. Jag tror att man kan säga att det är hundra unga som inte har mycket tillgångar eller inga alls. Och det kan finnas barn och unga som lever gömda, de är det ingen som har någon aning om, säger Marianne Barrljung.

ANNONS
Marianne Barrljung på Röda korset i Vänersborg.
Marianne Barrljung på Röda korset i Vänersborg. Bild: Andreas Olsson

Ute i naturen

Röda korset jobbar mycket med de unga både i Vänersborg och Trollhättan. Mycket av arbetet går ut på att ge vuxenstöd, studier, boende och att ordna aktiviteter, bland annat ute i naturen.

– Det betyder väldigt mycket att göra trevliga saker och att skapa trygghet, säger Marianne Barrljung.

Det här året har förstås coronapandemin gjort arbetet svårare.

– Vi har varit ute och plockat svamp och vandrat på berget. Scouterna har välkomnat barnen från asylboendet på sina aktiviteter.

Julafton i år också

Rasken Andreasson, på Verdandi i Trollhättan, har jobbat i 40 år med socialt utsatta människor.

Han berättar att julfirandet på Verdandigården kommer att hållas som vanligt med julklappar och mat, men att man samtidigt avvaktar hur coronapandemin utvecklar sig.

– Om pandemin fortsätter kan det bli ett enklare firande där man kan få med sig matkassar hem istället för att äta här. Vi hittar alltid lösningar, säger Rasken Andreasson.

Rasken Andreasson har jobbat med socialt utsatta i 40 år. I år blir det ett annorlunda julfirande i hjälporganisationen Verdandi där Andreasson är ordförande.
Rasken Andreasson har jobbat med socialt utsatta i 40 år. I år blir det ett annorlunda julfirande i hjälporganisationen Verdandi där Andreasson är ordförande. Bild: Stefan Bennhage

Ungefär 200 personer brukar dyka upp på Verdandis julfirande, och det är bara en del i organisationens verksamhet.

LÄS MER:Cecilia Frisk: TTELA:s integrationspris införs i Trollhättan

– Vi jobbar mycket med ofrivillig ensamhet. Vi handlar och levererar mat, hjälper till att hämta medicin på apoteket och vi samtalar med människor som har behov av det, säger Rasken Andreasson och tillägger:

ANNONS

– Ingen ska behöva känna sig glömd.

”En bra julklapp till barnen”

Musslan är en stödgruppsverksamhet för barn och ungdomar i Trollhättan. Verksamheten som drivs av socialtjänsten och Svenska kyrkan, vänder sig till barn som lever eller har levt i en familj där någon lider av en beroendesjukdom eller psykisk sjukdom.

Julen är en ansträngd tid för många. Inte minst om man har alkoholproblem.

– Tänk på i vilket sällskap du berusar dig i. Om man kan avstå från alkohol under julen så skulle det vara en fin julklapp till barnen, säger Catherine Westvig, gruppledare vid Musslan.

Vad får barnen lära sig hos er?

– Den största vinsten är att de träffar andra i samma situation, att de känner att de inte är ensamma om att känna på ett visst sätt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS