Riskerna med EU-beslut om skärpt vaccinexport

EU:s ledare står inför ett avgörande: att införa skärpt exportkontroll av vacciner. GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor om beslutet som kan få ödesdigra konsekvenser.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

EU-kommissionen föreslår skärpt exportkontroll av vaccin mot länder som inte levererar tillbaka till EU. "Öppna vägar måste fungera åt båda hållen", enligt förslaget som presenterades på onsdagen. Det tas upp när EU:s stats- och regeringschefer genomför ett digitalt toppmöte på torsdagen. På kvällen deltar även USA:s president Joe Biden.

Vad innebär ett exportförbud?

Det här är ingen generellt exportförbud, betonar hälsokommissionären Stella Kyriakides. Meningen är att medlemsländerna ska få möjlighet att stoppa leveranser utifrån två kriterier:

  1. Hur leveranserna in i EU har fungerat från det land som exporten går till.
  2. Hur många som redan vaccinerats i det aktuella landet jämfört med hur det ser ut i EU.

Skärpningen är framför allt riktad mot Storbritannien. EU-länder har under två månader fått omkring 70 miljoner vaccindoser, medan nära 40 miljoner doser har exporterats, en fjärdedel till Storbritannien. Från de två brittiska fabriker som tillverkar Astra Zenecas vaccin sker inga leveranser till EU trots aviserade förseningar och kontraktsbråk.

ANNONS

Om vaccin som framställs inom EU inte skulle få exporteras berör det bland annat vaccin som görs för Storbritannien av brittisk-svenska Astra Zeneca i Belgien. Även producenterna Pfizer och Moderna kan komma att påverkas. Därmed gäller det flera av de vaccin som just nu är avgörande för de vaccinationsprogram som har inletts i olika takt mot den den globala infektionen i ett kritiskt skede av ökad smittspridning.

LÄS MER:Ännu mindre vaccin från Astra Zeneca

Finns det enighet bakom en så drastisk åtgärd?

Nej, det är delande och kontroversiellt. Den svenska utrikeshandelsministern Anna Hallberg har varnat för hur viktigt ett fritt och fungerande flöde av vad hon kallar insatsvaror är i den globala produktionskedjan av vacciner. Det upprepades av statsminister Stefan Löfven på onsdagen. Ett handelskrig skulle bli förödande, framför allt för länder som är helt beroende av omvärlden. Det riskerar att förlänga pandemin på obestämd tid.

Förslaget till skärpt exportkontroll bör, heter det, ”göra det möjligt för oss att nå ett mer välvilligt samarbete med våra partner, särskilt de som inte är i lika kritiskt läge”. ”EU är stolt över att hysa vaccintillverkare som inte bara levererar till EU utan också över hela världen. Men öppna vägar måste gå åt båda hållen. Vi måste garantera tillräckliga vaccinleveranser i tid till EU:s medborgare. Varje dag räknas", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förslaget kommer i en ökad frustration över uteblivna vaccinleveranser. Ursula von der Leyen har fått kritik för sämre upphandlingar med tillverkare som Astra Zeneca än Storbritannien, som var före EU med att godkänna vaccin och har kommit längre i sin vaccinationskampanj.

EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic sa i tisdags: ”Jag tror att ni ser att vi har varit extremt öppna, väldigt väldigt generösa och väldigt tillmötesgående med alla parter”. Han underströk att det främst är tålamodet med vaccintillverkaren Astra Zeneca som nu är på upphällningen. ”Jag är säker att ni alla vid det här laget vet att Astra Zeneca fortsätter att underleverera. Vi är inte ute efter ett verkligt förbud mot vaccinexport, men vi förväntar oss att tillverkarna lever upp till sina åtaganden”.

LÄS MER:Löfven om vaccinbråket: Företag ska pressas

Hur påverkas relationen till Storbritannien?

EU:s förhållande till den tidigare medlemmen är ansträngt och oroande. Bryssel är berett att gå till domstol för att ställa britterna till svars för att ensidigt bryta mot villkoren i utträdesavtalet om kontrollerna som omger Nordirlands särskilda och gränslösa status i förhållande EU. Farhågor finns för att fredsavtalet från 1998 kan äventyras. Klimatet över Engelska kanalen är frostigt i en ekonomisk kris som har fördjupats av pandemin. Banden till EU kan påverkas både på kort och längre sikt på områden som är oreglerade efter brexit.

ANNONS

Den brittiske premiärministern Boris Johnson sa vid en presskonferens på tisdagen med anledning att det var ett år sedan den första nedstängningen: ”Storbritannien tror inte på att blockera vacciner eller vaccinmaterial”. Han ville "fortsätta att arbeta med europeiska partners för att leverera vaccinutbyggnaden".

Det återstå att se hur han reagerar på utspelet om exportbegränsningar efter torsdagens EU-toppmöte.

LÄS MER:29 miljoner doser av Astras coronavaccin upphittade i Italien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS