Fler patienter vårdas på Sahlgrenska än när andra coronavågen peakade

Marginalerna för Sahlgrenska är mindre än runt jul och nyår, när den andra coronavågen nådde sin topp. En tydlig ökning av andra patienter, utan covid-19, pressar nu sjukhuset hårt.

ANNONS
|

Den 5 januari peakade den andra coronavågen på Sahlgrenska universitetssjukhuset: 255 patienter vårdades med covid-19. Därefter har antalet covid-19-patienter varit färre, även om det inte varit få.

Nu larmar Tobias Carlson, slutenvårdsresurs i pandemigruppen, om att sjukhuset som helhet blivit allt mer ansträngt.

– På totalen har vi fler patienter nu än runt nyår, när det var som mest med covid-19, säger han.

LÄS MER:Iva-läkaren om pandemiåret: Corona skrämmer oss alla

Fler patienter utan covid-19

Framför allt akutsjukvården ser nämligen ett ökat tryck de senaste veckorna. Utöver covid-19 söker nämligen betydligt fler vård av andra orsaker än tidigare under vintern.

– Det är sannolikt en sorts återgång mot ett normalläge vad gäller den vård som inte är covid-relaterad, men det vet vi inte. Men vi kan konstatera att det är så, vilket gör att marginalerna är mindre nu än runt jul och nyår – eftersom vi har ett stort behov även för annan vård än covid-19.

ANNONS

Det kan handla om personer som söker vård för bland annat andra infektioner, skador, blindtarmsinflammationer och hjärtproblem menar han.

– Det kan ha varit att folk sökt i mindre utsträckning för både allvarliga och mindre allvarliga tillstånd i början av pandemin. Att man söker vård när man ska är inget negativt, det är det sjukvården är till för, men det är ett konstaterande att det är en mycket ansträngd situation.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

Rekommendationer om corona viktiga

Av det totala antalet patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset har 170 personer covid-19 på fredagen, vilket är en betydande andel.

– Vad man kan säga är att det är oerhört viktigt att fortsätta följa rekommendationerna som finns. Både för att sjukvården ska fungera för de som drabbas av covid och de som behöver sjukvård av andra skäl.

Mycket av den planerade vården är inställd och vårdpersonalen har upprepade gånger vittnat om sin trötthet.

– Det blir svårare ju trängre det är på sjukhusen, ju mer överbeläggning vi behöver ta till. Det blir svårt för alla. Men den akuta vården måste fungera och finnas där hela tiden. Vi har inte något val, säger Tobias Carlson och fortsätter:

– När vi ser en ökad smittspridning av covid-19 i regionen, framför allt i Göteborgsområdet, är vi förstås oroliga över utvecklingen.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenskas pandemiboss: Vaccineringen går för långsamt

LÄS MER:Så sprider sig corona i Västra Götalandsregionens kommuner

LÄS MER:Därför kan gravida löpa större risk att bli svårt sjuka i covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS