Daniel Levin, vd för konsert- och evenemangsscenen Pustervik i Göteborg, efterlyser en långsiktig plan för hur kulturbranschen ska kunna öppna igen. Arkivbild.
Daniel Levin, vd för konsert- och evenemangsscenen Pustervik i Göteborg, efterlyser en långsiktig plan för hur kulturbranschen ska kunna öppna igen. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny besvikelse för kulturbranschen

Regeringen drar i handbromsen igen och behåller de stränga restriktionerna till mitten av maj. För kulturbranschen är det en stor besvikelse.
– Vi kan inte skicka signaler till svenska folket att nu kan ni börja gå på fotboll eller teatrar, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

ANNONS

Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som teatrar, bio och konserter fanns klart. Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna till 17 maj, väntar regeringen nu med att besluta om förordningen.

Anledningen är den höga smittspridningen och den höga belastningen på sjukvården, framhåller statsminister Stefan Löfven på en presskonferens. Han är inte främmande för att ytterligare stödåtgärder till arrangörer kan bli aktuella.

– Vi har ju förlängt och stärkt de stöd som vi beslutat om tidigare, det har vi precis nyss meddelat, men vi har sagt hela tiden att om det är så att det behövs mer är vi redo att fatta sådana beslut, säger statsministern.

ANNONS

Förstår besvikelsen

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger i en skriftlig kommentar till TT att hon förstår besvikelsen från alla de verksamheter som i dag är hårt reglerade.

"Tyvärr är situationen så allvarlig att Folkhälsomyndigheten bedömer att det nu inte är möjligt att ta de här första stegen. Jag förstår kulturens, idrottens, trossamfundens och hela det civila samhällets frustration och jag jobbar hårt för att hitta sätt att stödja dessa verksamheter", skriver hon.

Hon tillägger att det nu är upp till var och en att följa restriktionerna för att pressa tillbaka smittan:

"Sedan behöver vi fortsätta arbetet, planera, diskutera och vara väl förberedda när det går att successivt trappa ner restriktionerna".

Tidigast 17 maj

Beskedet betyder att höjningen av publiktaken skjuts fram ännu en gång. Tidigast 17 maj kan en gradvis lättnad av restriktionerna påbörjas. Fram tills dess gäller högst åtta personer i publiken för biografer, teatrar och konsertarrangörer. Ju bättre alla restriktioner följs desto snabbare kan lättnader införas, framhåller Lena Hallengren.

– Varje svensk har ett skarpt ansvar att följa restriktionerna, säger hon på presskonferensen.

TT: Varför fortsatt åtta personer i teater- och biosalonger när det får vara 500 i ett varuhus?

– Det här är väl hela pandemin och nuläget i ett nötskal. Att vi har så olika utgångspunkter. Vi kan ju inte i det här läget införa deltagartak och skicka signaler till svenska folket att nu kan ni börja gå på fotboll eller teatrar och börja träffas i större sammanhang, när vi har smittspridning som ökar och tryck på vården som är fortsatt väldigt högt, säger Lena Hallengren och fortsätter:

ANNONS

– Men så fort vi hamnar i ett läge där vi ser att smittspridningen går i rätt riktning då är det ingen av oss som vill annat än att både införa deltagartak och successivt höja dem.

TT: Det handlar alltså både om risk för smittspridning och en viktig signalpolitik?

– Nej, det låter, särskilt när det är kulturredaktionen som ställer frågan, som att nu ska vi ha signalpolitik och de (kulturutövarna, reds anm) ska betala priset. Men vi kan inte införa ett deltagartak i ett läge när vi säger att nu måste var och en begränsa sina sociala kontakter.

Balansgång med datum

Från kultursektorns håll har det under hela pandemin höjts röster för tydligare besked från regeringen sida om när den kan börja öppna igen. Lena Hallengren säger att det är vanskligt att utfästa datum.

– Å ena sidan säger kulturbranschen att "vi vill hellre ha datum att förhålla oss till, och går det sen inte så får ni skjuta på det". Och så sätter vi ett datum och så är det inte möjligt och vi skjuter på det och då säger man "varför satte ni ett datum, är det inte bättre att vänta tills ni är helt säkra". Det är en svår balansgång utan tvekan.

ANNONS

TT: Finns det risk för en sommar till utan livekultur?

– Jag tror att den här sommaren kommer att se bättre ut än det läge vi har i dag. Vi kommer att ha många vaccinerade och förhoppningsvis är smittspridningen lägre, men jag kan inte spekulera i det.

Erika Josefsson/TT

Owe Nilsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Socialminister Lena Hallengren (S) var med via länk under en digital pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. 'Jag tror att läget kommer att se bättre ut än det läge vi har idag', säger hon angående livekulturen i sommar.
Socialminister Lena Hallengren (S) var med via länk under en digital pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. "Jag tror att läget kommer att se bättre ut än det läge vi har idag", säger hon angående livekulturen i sommar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Publikrestriktioner

29 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas begränsningen för inomhuspublik bort. Ett nytt publiktak föreslogs först kunna införas 11 april.

30 mars 2021 sköt regeringen, på Folkhälsomyndighetens begäran, fram det nya publiktaket till 3 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS