Här är frågan som skapar regeringskrisen

Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen ser ut att kunna bli verklighet. Orsaken till konflikten är att regeringen vill införa marknadshyror på nybyggda bostäder i Sverige. Men vad går det egentligen ut på?

ANNONS
|

Den svenska bostadssystemet ska reformeras, så står det i det ursprungliga 73 punkter långa januariavtalet som legat till grund för Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringssamarbete med Centern och Liberalerna sedan valet 2018.

Närmare bestämt förväntas regeringen att utreda förutsättningarna för att införa fri hyressättning vid nyproduktion, enligt januariavtalet.

Häromveckan var det då dags för regeringen att presentera den utredning som tittat på reformen om att införa marknadshyror i delar av det svenska bostadsbeståndet.

Enligt utredningen ska det råda fri hyressättning i nyproducerade lägenheter från och med nästa sommar, meddelade den särskilda utredaren Kazimir Åberg under en presskonferens. Hyran kan då sättas till vilket pris som helst.

ANNONS

– Hyresvärd och hyresgäst får avtala om vilken hyra man kommer överens om den dagen hyresgästen ska flytta in, sade Kazimir Åberg, enligt SVT Nyheter.

LÄS MER:Här finns landets dyraste bostadskö – i Göteborgsregionen

LÄS MER:Nu är det upp till M och KD – om Löfven kan sitta kvar

LÄS MER:V vill avsätta Löfven: "Saknar förtroende"

Begränsningarna i förslaget om fri hyressättning

Men det finns begränsningar enligt den föreslagna modellen.

• Den fria hyressättningen ska inte gälla det befintliga hyresbeståndet i Sverige.

• Det innebär i praktiken att hyresgästen och fastighetsägaren på egen hand ska förhandla om hyran. Däremot får inte en nyinflyttad beläggas med hur hög hyra som helst, eller som det står i utredningen – inte ”väsentligt överstiga” hyror för liknande lägenheter i området.

• Hyran får bara höjas en gång per år, är en annan inskränkning i den fria hyressättningen. Som hyresgäst har man däremot möjligheten om att få förhandla ned hyran hur många gånger som helst.

• Hyreshöjningarna får därtill inte överstiga inflationen, den stigande prisökningen i samhället (konsumentprisindex, KPI). Det finns dock undantag från undantaget – om fastighetsägaren kan påvisa att områdets popularitet har ökat kan det vara skäl för högre hyreshöjningar än inflationstrycket i samhället, enligt utredningen.

– Vi föreslår att hyresvärden får en skyldighet att rapportera in till Skatteverket uppgifter också om hyrans storlek vad gäller lägenheter där den fria hyressättningen tillämpas. Skatteverket har nytta av de uppgifterna i fastighetstaxeringssammanhang, sade utredaren Kazimir Åberg, rapporterar Dagens juridik.

ANNONS

Enligt Socialdemokraterna är reformen en eftergift åt de borgerliga stödpartierna eftersom S själva inte önskar att rucka på den reglerade hyresmarknaden i Sverige.

Bruksvärdessystemet – modellen som V vill behålla

Så vad gäller för det befintliga bostadsbeståndet om reformen röstas igenom?

Jo, det så kallade brukvärdessystemet är det som sätter ramen för vad en hyresrätt får kosta i månaden.

I den finns en rad faktorer, däribland bostädernas och fastigheters utrustning och standard. Läge och närhet till kommunikationsnav och centrum, är andra exempel.

Sammanvägt ska faktorerna säkerställa att två liknande lägenheter har samma hyra.

Hyressättningen för dessa är en förhandlingsfråga som brukar lämnas åt Hyresgästföreningen och exempelvis branschorganisationen Fastighetsägarna.

Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen har sedan reformen lades fram riktat skarp kritik mot lagförslaget i vilken man menar att en fri hyressättning i nyproduktionen till slut skulle sippra in i det mycket större befintliga hyresrättsbeståndet i Sverige. På sikt skulle det leda till kraftigt höjda hyror, enligt Vänsterpartiet som hotat med rasera regeringen.

Motståndarsidan pekar mot att dagens bruksvärdessystem ger för lite incitament till byggnationen av nya bostäder och skapar kösystem som gör det svårt för unga att skaffa bostad, särskilt i Sveriges storstadsregioner.

Enligt Boverket kommer det inom ett par år fattas hundratusentals bostäder sett till landets demografiska utveckling.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS