Regnkaos på västkusten – Lysekil och Orust hårt drabbade

Torsdagens ösregn fortsatte inpå kvällen och natten under fredagen. Från och med ett på natten har ett femtiotal larm om översvämningar och vattenskador inkommit till Räddningstjänsten.

ANNONS
|

– Det har varit väldigt omfattande väderrelaterade händelser under natten. Framförallt många larm om vattenskador i hus. Det är kustkommunerna som Lysekils kommun och Orust som har drabbats värst, sen har det kommit några larm i Uddevalla också, säger Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Enligt Mikael Svantesson har det kommit in ett femtiotal larm om översvämningar och vattenskador under natten och morgonen – drygt hälften av dem från Lysekils kommun. De har även fått flera larm från Orust och ett antal från Uddevalla.

– Ute i Lysekil har det på sina ställen varit meterhögt med vatten i folks källare.

ANNONS

Översvämmade källare och bilar under vatten

Ute vid Kungshamn vaknade Eric Johansson klockan tre på natten av att ett billarm gick igång. Han berättar att de först trodde att någon försökte göra inbrott i deras bil, men när de gick ut för att kolla såg de att flera bilar stod under vatten.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Eric Johansson.

Deras källare befaras ha tagit in en del vatten och de har fortfarande inte kunnat ta sig in i den än.

– Trädgården ser också ganska risig ut. Men vattnet har långsamt börjat sjunka undan lite, säger Eric Johansson.

Vattensamlingar påverkar trafiken

På flera områden finns det fortfarande stora vattensamlingar som tar lång tid att sjunka undan då avloppen är hårt belastade. Det påverkar även trafiken på flera vägar, framförallt i Lysekil och på Orust.

– Det är dränkt alltihopa. Avloppen hinner inte svälja undan något så det finns ingenstans för vattnet att ta vägen, säger Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten kommer fortsätta att arbeta med översvämningarna under dagen. De uppmanar nu drabbade privatpersoner att själva försöka göra de åtgärder som är möjliga i nuläget, som att försöka pumpa undan vattnet eller rensa brunnar och att rädda det som är utav värde från riskområden.

ANNONS

– Man får göra en bedömning vad som går att göra. Vi har begränsade resurser och har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till överallt. Men vi försöker att åka och undersöka och göra en bedömning, säger Mikael Svantesson.

– Det går inte heller att pumpa vattnet från den ena sidan till den andra, ibland får man lugnt och stilla vänta på att vattnet ska sjunka undan.

Under morgonen har regnet avtagit och det ser ut att bli uppehåll under större delen av dagen.

– Regnet har nog redan börjat avta, så kulmen har nog varit nu. Nu har vi vädret på vår sida, säger Mikael Svantesson.

– Någon gång om året brukar vi vara hårt belastade av väderrelaterade händelser av den här typen. Men det är skönt att det är långt mellan gångerna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS