Forskaren efter testerna på Nils van der Poel: ”Väldigt fascinerande”

Han är forskare inom fysiologi och har gjort högteknologiska fystester på en mängd OS-guldmedaljörer, världsmästare och även världsrekordhållare. Men för Glenn Björklund och hans kollegor är Nils van der Poel unik.
– Jag har ganska bra koll kan jag säga, men han sticker ut, säger Glenn Björklund.

ANNONS
|

Nils van der Poel är världens bästa skridskoåkare över 5 000 och 10 000 meter. Den saken råder det inga tvivel om. Han är regerande världsmästare, världsrekordhållare och nu även olympisk mästare på båda distanserna. Det finns ingen aktiv åkare som kan mäta sig med honom.

Men det är inte bara inom skridskovärlden som Nils van der Poel är speciell. Att hans resa till toppen skiljer sig från de flesta andras är en sak, men han gör också någonting som ingen annan gör när det kommer till att träna upp sin fysik. En fysik som lagt grunden till att han åker skridskor snabbare än någon annan någonsin gjort.

ANNONS

LÄS MER:Nils van der Poel rasar efter Nederländernas kupp

Glenn Björklund, som ursprungligen kommer från Trollhättan även han, är forskare och chef för Nationellt Vinstersportcentrum vid Mittuniversitetet. Ett forskningscentrum skapat för att testa och analysera vintersporter där skridskor varit en av sporterna som Björklund jobbat med sedan en längre tid tillbaka.

– Jag jobbade tidigt med Johan Röjler som nu är Nils tränare och under flera år har det dykt upp många duktiga skridskoåkare. Sedan kom ju Nils, säger Glenn Björklund när TTELA når honom tätt efter att han lämnat laboratoriet i Östersund.

”En oerhörd resa”

Vad Glenn Björklund och hans kollegor bland annat gör är att titta på idrottarnas maximala syreupptagningsförmåga, deras olika nivåer av mjölksyra och gör ytterligare en rad olika tester på uthålligheten. Björklund har också testat Nils van der Poels effektivitet på isen. Det som sticker ut i skridskostjärnans egenskaper är att han har en enorm förmåga att ligga på gränsen till sin maxkapacitet under väldigt lång tid.

LÄS MER:Elevernas hyllning till Nils: ”Alla har skrivit varsitt brev”

– Det var någonstans runt 2014/15 som vi började jobba ihop. Han var inne i systemet och testades långt innan han fick sitt break. Han har utvecklats fantastiskt under de här åren som vi gjort de här olika mätningarna. Det är en oerhörd resa om man ser tillbaka, säger chefsforskaren som hjälpt van der Poel på flertalet områden kring hans träning.

ANNONS

Att det gått framåt är inte heller speciellt konstigt.

– Det finns ju många som är öppna kring att ta in information kring testerna vi har gjort. De ser resultatet och ser hur det kan användas, men det kommer alltid någon följdfråga från Nils. Det kommer ett sms eller ett samtal. Det vittnar om att han inte bara gör det för att göra det, han vill verkligen tillämpa det.

”Ställer frågan till andra idrottare”

Glenn Björklund, som även varit chef för Bosöns Idrottsfysiologiska lab (RF:s utvecklingscentrum), har under sina år jobbat med en uppsjö av toppatleter. Det handlar om olympiska mästare, världsmästare och även ett par världsrekordinnehavare. Men en av dem skiljer sig från de andra.

LÄS MER:Statsministerns samtal till Nils – mitt i sändningen

Det handlar om Nils van der Poel.

Björklunds erfarenhet är att många som når den absoluta världseliten i sin sport är väldigt ”radiostyrda” i sina upplägg. Man har sitt schema och det följs till punkt och pricka för att målet ska nås, men Nils van der Poel är annorlunda.

– Jag har träffat många världsmästare och olympiska mästare så jag har ganska bra koll kan jag säga, men han sticker ut. Det som jag tycker är mest intressant är att han har jättemycket träningsvolym med långa distanser, men det är inte så grenspecifikt, säger Björklund.

ANNONS

Han syftar på att Nils van der Poel spenderar mycket färre av sina träningstimmar på den sport han faktiskt utövar än vad andra som nått världseliten gör.

LÄS MER:Tränarikonen om Nils: ”Är som Borg, Forsberg och Stenmark”

– Han ställer det lite på sin spets då kan jag tycka. Det är väldigt fascinerande för det ställer frågan till andra idrottare. Måste man vara så grenspecifik hela tiden? Kan man göra annat? Måste en skidåkare åka så mycket skidor eller går det att göra andra saker och ändå få in timmarna i träningen? Han utmanar en tes med sina världsrekord, världsmästartitlar och olympiskt guld som gör det oerhört intressant. Det ska han ha all eloge för att han vågar göra och dessutom gör med bravur.

Finns det någon annan idrottare på världsnivå som du kan nämna som på något sätt påminner om Nils?

– Det finns några som är sina egna tränare och har sin egen filosofi, men jag vågar nästan sticka ut hakan och säga att han är unik och gör det annorlunda. Han är banbrytande. Man går in i det här och tror att det är så mycket specificitet. Här kommer det en kille som kanske visserligen gör en grej av det, men som ändå cyklar tre timmar för att äta en kebab och tar två när han ändå är där. Sedan cyklar han hem igen. Någonting finns det i det.

ANNONS

LÄS MER:Tårar och jubel hos Nils familj efter OS-guldet

Nils van der Poels banbrytande väg har dessutom väckt intresse från andra nationer. Även bland forskare som Glenn Björklund.

I höst kommer han vara chef för en konferens för vintersport där en del kollegor från Norge kommer att vara med. De är, för att citera Björklund, ”superfascinerade” av Nils van der Poel och det han har gjort.

– Då ska man ju säga att de jobbat med till exempel Marit Björgen och Petter Northug. Det är ju inte vilka som helst direkt, säger Glenn Björklund.

ANNONS