Se när Prideparaden tågade genom Göteborg

Prideparaden är tillbaka. 20 000 personer tågade genom Göteborg på lördagseftermiddagen.
– Vi är tillbaka, utbrister Emma Gunterberg Sachs på West Pride.

ANNONS
|

20 000 personer tågade genom Göteborg på lördagen och lika många åskådare såg på vid sidan om. Betydligt fler alltså än de 15 000 som förväntades delta i årets West Pride.

Till skillnad från 2021 hade paraden vädrets makter på sin sida. Fjolårets ösregn hade bytts ut mot en strålande sol.

– Vi är tillbaka, utbrister Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef på West Pride.

– Vi har alla förutsättningar för att vara på topp och vi är taggade.

Som vanligt utstrålade paraden mycket kärlek och glädje. Men årets upplaga har också ett allvarligt fokus – asylrättsprocessen för hbtqi-personer.

– Eftersom det är valår vill vi lyfta frågan som är väldigt viktig. Många bedöms som inte trovärdiga och skickas tillbaka till länder där de dödas, förföljs eller fängslas, säger Emma Gunterberg Sachs.

ANNONS

De har därför startat en namninsamling för att sätta press på regeringen. Utöver detta har West Pride tillsammans med föreningarna Homan och RFSL en kampanj som följer asylsökande hbtqi-personer.

– Det vi gör känns viktigt, säger Emma Gunterberg Sachs.

"Som transperson känns det väldigt viktigt”

En av många tusen människor som hade sökt sig till samlingsplatsen vid Gibraltarvallen var Han Ljungberg.

– Som transperson känns det väldigt viktigt att komma hit i dag.

2022 är det fjärde året som Han Ljungberg deltar på, och skillnaden från ifjol är stor då Pride flyttades fram och istället arrangerades en regnig oktoberdag med ungefär 6 000 deltagare.

– Känslan var inte likadan förra året. I går gick jag runt och tänkte: ”Åh, nej. Låt det inte bli regn.”

Vad är det viktigaste för dig i dag?

– Att vara med så mycket folk som känner sig som jag känner mig. Lika mycket som jag vill att det ska vara kul, så tar jag det också ganska mycket på allvar. Vi vill verkligen visa att vi finns, och att vi vill ha lika rättigheter.

Skäggiga skurkar som gillar att kramas

En bit bort stod också ett gäng skäggiga skinn- och jeansjackor väntande på att tåget skulle börja rulla.

En av dem, Otto, är huvudscout för den svenska falangen av Bearded Villains, en internationell skäggklubb som arbetar med välgörenhet. Han berättar att kravet för att gå med är fyra centimeter helskägg, från öra till öra.

ANNONS

– Vi spelar lite på den fördomen med tatuerade skäggiga män. Jag menar... ”Bearded Villans”... Men vi är allt annat än skurkar. Vi är krambjörnar som försöker hjälpa samhället. Absolut, estetiken är tuff som så. Men det är bara gôtt att se lite cool ut. Det är så roligt varje gång man bryter den fördomen. Genom handling visar man motsatsen, säger Otto.

Vad ser ni mest fram emot i dag?

– Kramar, kärlek och att alla är glada. Det är väl det korta svaret.

Otto, i mitten, om sitt arbete som huvudscout i Bearded Villains: ”Vi letar efter skäggiga gentlemän med vettig attityd och förhållning. ”
Otto, i mitten, om sitt arbete som huvudscout i Bearded Villains: ”Vi letar efter skäggiga gentlemän med vettig attityd och förhållning. ” Bild: Maria Steen

Rätten att vara sig själv: ”Kan bli ihjälslagen”

När paraden väl drog igång gjordes det med alla möjliga flaggor som representerade icke-normativitet.

En av fanbärarna var Nadja, som höll en BDSM-flagga över huvudet.

– Vi vill visa hur viktigt det är att jobba för att det här ska vara accepterat och en frihet, säger hon.

På lördagsmorgonen hade hon fått en varning från en vän som bor i Polen, vilket rankas som det sämsta landet i EU för sexuella minoriteter.

– Han skrev: ”Var försiktigt nu i dag”. Först kopplade jag inte, för att vi är så jävla privilegierade här i Sverige. Men i hans land kan man bli ihjälslagen om man går på Pride. Därför är det så viktigt att det här finns, att alla andra ser att det finns. Så att man vet att det finns acceptans och kärlek här ute.

ANNONS

LÄS MER:Teaterförening letar nya vägar med Trollhättan Pride

LÄS MER:Efter två år – Trollhättans Prideparad är tillbaka

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS