Riksdagsledamot röstar nej under en votering i riksdagen.
Riksdagsledamot röstar nej under en votering i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Pensioner höjs före valet – budgeten klubbad

Som en följd av riksdagens budgetbeslut höjs garantipensionerna före valet och ger dem med lägst pension mer. En röst från en partilös ledamot avgjorde. Beslutet innebär också att riksdagen sätter punkt för fyra år av parlamentarisk röra.

ANNONS

– Jag ser inte att det är möjligt att styra och regera Sverige utan ett starkare samarbete som också gäller budgetfrågor, säger finansminister Mikael Damberg om vad han tror om kraven på den regering som får ansvaret efter riksdagsvalet den 11 september.

Efter många turer fick regeringen och Damberg till slut igenom regeringens, Miljöpartiets, Centerpartiets och Vänsterpartiets budgetförslag med tillhörande pensionshöjning. En enda röst avgjorde och när alla tryckt på röstknapparna var resultatet 174 röster mot 173.

Damberg verkar hålla med oppositionens partiledare om att en regering måste ha starkare stöd än vad den nuvarande och förra S-märkta regeringen har haft.

ANNONS

– Det var väl en stilenlig avslutning på den här mandatperioden, att regeringen med silvertejp nu har fått ihop ett underlag som består av Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och en politisk vilde och vinner med en röst, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han tror att det är skadligt för tilltron till demokratin och riksdagen, det som skett.

Den partilösa ledamoten, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, stöttade regeringen även denna gång. Men hon säger att hon bestämde sig först på väg in till voteringen, efter att in i det sista ha uttryckt att hon inte bestämt sig. Det var tanken på pensionärer som avgjorde för Kakabaveh, som ställt krav på regeringen att stötta kurder i norra Syrien och att vägra exportera vapen till Turkiet tidigare.

– De här slantarna kanske inte är så mycket, men det är ändå historiskt att det är min röst som givit de detta – det är en ära för mig, säger Kakabaveh efter omröstningen.

– Jag är inte nöjd, men samtidigt var de här pensionärernas pensioner ett dilemma för mig – att inte låta dem få lite slantar hade varit katastrofalt, tillägger hon.

Finansministern hävdar att det är pensionärernas dag, men det var inte hans parti som la fram förslaget om att höja pensionerna för dem med lägst pensioner först. Vänsterpartiet krävde i höstas att regeringen skulle lägga fram det för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

ANNONS

– I grunden handlar det om människor som har en väldigt pressad ekonomi som nu kommer att andas ut, säger Damberg.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är mycket nöjd över utgången.

– Nu ser vi vilka stordåd vi fyra partier klarar av bara vi samarbetar, säger Dadgostar och är redo för att samarbeta med MP, C och S även efter valet.

Hon tillstår att skillnaderna mellan V och C är stora.

Ingen överenskommelse

Finansministern fick en fråga om regeringen ingått någon överenskommelse med Amineh Kakabaveh för att säkra hennes stöd, men så var det inte, hävdar han.

– Jag tror hon röstade efter övertygelse, säger Damberg på frågan om han har någon kommentar till hur Amineh Kakabaveh röstade.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var desto mer bekymrad över Kakabavehs avgörande inflytande:

TT: Hur borde man ha gjort då?

– Man borde göra som vi gjorde, satt ner i lugn och ro som vuxna människor, lade fram ett genomtänkt förslag som alla stod bakom.

– Nu fanns det två alternativ, lottning eller att den politiska vilden skulle avgöra regeringens ekonomiska politik, nu blev det det sista. Blev en talande avslutning för denna mandatperiod, fortsätter Kristersson.

Formellt röstade majoriteten i riksdagen nej till Moderaternas, Kristdemokraternas, Liberalernas och Sverigedemokraternas förslag, vilket innebar att regeringens förslag som stöds av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet gick igenom.

ANNONS

Hade det blivit dött lopp så hade ärendet återremitterats till finansutskottet för att senare tas upp till omröstning.

Finansminister Mikael Damberg (S) under budgetdebatten i riksdagen inför omröstningen av vårbudgeten.
Finansminister Mikael Damberg (S) under budgetdebatten i riksdagen inför omröstningen av vårbudgeten. Bild: Claudio Bresciani/TT
Ulf Kristersson (M) intervjuas efter omröstningen av vårbudgeten i riksdagen.
Ulf Kristersson (M) intervjuas efter omröstningen av vårbudgeten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fakta: Pensionsdelen

Pensionsdelen i den vårändringsbudget som nu röstats igenom av riksdagen är en kombination av regeringens, C, V, och MP:s pensionsförslag

Kortfattat innebär förslaget att garantipensionen höjs med 1 000 kronor (800 efter skatt) i månaden från augusti. Första utbetalningen kan dröja något.

Lägsta garantipensionen för ensamstående skulle därmed bli cirka 9 800 kronor i månaden.

Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor från oktober.

Det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år föreslås höjas 2023.

En "gas" i pensionssystemet som ökar pensionerna i goda ekonomiska tider ska utredas.

Fakta: Mer ur vårbudgeten

En kort sammanfattning av enågra av de sedan tidigare kända förslag som ligger i vårändringsbudgeten:

Höjd pension för de med låg pension: 4,2 miljarder kronor (mdr)

Tillfälligt höjt bostadsbidrag, barnfamiljer: 0,5 mdr

Förlängt elprisstöd: 0,9 mdr

Pengar till fler vårdplatser: 0,5 mdr

Flyktingmottagning: 10,3 mdr

Övriga åtgärder, flyktingar: 0,2 mdr

Pengar till covidvaccinering: 1,2 mdr

Pengar till fler godstransporter på järnväg: 0,7 mdr

Ökat anslag klimatbonus för elbilar: 3,9 mdr

Ersättning till företag för sjuklönekostnader: 5,8 mdr

Högre kostnader, tillfällig föräldrapenning/graviditetspenning: 1,1 mdr

Skattenedsättning, diesel i jordbruket: 0,8 mdr

Stöd, gris- o fjäderfäbönder, växthus: 0,3 mdr

Källa: Finansdepartementet

ANNONS