Så skyddar du dig mot åska

Det finns en del saker du kan göra för att skydda dig själv och ditt hem när det åskar. TTELA har listat en del tips när det blixtrar och dundrar.

ANNONS
|

Undvik:

• Att gå upp på berg, bada (varken utomhus eller i badkar eller dusch), åka i icke åskskyddad båt, vattensporta och fiska. Vatten leder ström och en person blir lätt den högsta punkten om man är på öppet vatten.

• Undvik också att stå under ett träd eller andra höga föremål.

• Gå inomhus. Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är utmärkta åskledare. Finns inget hus är du säkrare i en bil/husvagn än på marken. Men tänk på att flera moderna bilar är gjorda av plast och inte är lika bra åskledare som förr. Det är viktigt att inte röra ratten eller andra delar som har kontakt med exempelvis karossen eller motorrummet, samt att hålla dörrar och fönster stängda.

• Stäng alla dörrar och fönster och undvik öppna platser som till exempel balkonger.

• Metallföremål, som till exempel paraply eller golfklubba.

• Dra ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet för att skydda dina elektriska apparater.

• Det är inte farligt att prata i mobiltelefon så länge du inte har laddningssladden inkopplad. Du ska däremot undvika att prata i fasta telefoner.

• Använd inte datorer med strömsladden i.

• Om du står nära platsen där åskan slår ner kan du få en stöt. Det kallas stegspänning och kan inträffa när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare. Huka dig och håll ihop fötterna så mycket som möjligt. Detta gör du för att undvika stegspänning.

Hur långt bort är åskan?

• När du ser blixten kan du räkna hur många sekunder det dröjer tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså fyra kilometer bort.

Källa: Brandskyddsföreningen, Vattenfall, SMHI, MSB.

Fem myter om åska

1. Det räcker att dra ut kontakten ur elapparaterna när åskan går.

• Ja, det är en bra idé att göra det. Men många dyra apparater är fastinstallerade och då kan du knappast dra ur några sladdar när ovädret är på väg in. Det gäller ofta till exempel kyl, frys, spis, bastu, larm och bubbelbad.

2. Vi använder inte vår gamla väggfasta telefon längre, och den gamla telefonledningen är urkopplad. Då är den ofarlig.

• Nej, om telefonledningen är i bruk eller inte spelar ingen roll alls. Den kan ändå leda in ström och orsaka skada. Om den inte används så kontakta en behörig elinstallatör och be att få den borttagen.

3. Man ska befinna sig i en bil när åskan går. Däcken gör att bilen inte är jordad.

• Delvis rätt. Men det är inte gummit i däcken som gör det, utan att karossen är i metall. Det gör att åskan leds runt bilen och ner i marken. Men i en modern bil med mindre plåt och mer andra material blir det allt mer osäkert. Har bilen taklucka eller avtagbart tak fungerar det inte heller.

4. Gummistövlar ger skydd mot åska.

• Nej. Gummistövlar ger skydd mot regn och snö – inte elektricitet!

5. Om man sätter ett åskskydd mellan tv:n och vägguttaget är man skyddad.

• Nej. Det räcker inte att sätta in överspänningsskydd (klass 3), som ofta kallas för ”åskskydd” i detaljhandeln, mellan vägguttag och elektronik. Dessa är normalt sett inte dimensionerade för att klara starka överspänningar, utan ger enbart ett begränsat skydd. Däremot är de en bra förstärkning under förutsättning att du har installerat ett inledningsskydd i ditt elskåp.

Källa: Vi i villa

LÄS MER:Minns du ovädret i fjol

LÄS MER:SMHI varnar – kraftigt regn- och åskväder på ingång

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS