Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till lagförslaget om utlandsspioneri som kan klubbas igenom i riksdagen nästa vecka. Arkivbild.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till lagförslaget om utlandsspioneri som kan klubbas igenom i riksdagen nästa vecka. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Expert om nya lagförslaget: "Riktigt illa"

Det nya lagförslaget om utlandsspioneri hotar yttrandefriheten i Sverige. Det anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
– Vi riskerar att få lite försiktigare publicister och utgivare, säger han.

ANNONS
|

Den 16 november är det dags för den andra omröstningen i riksdagen om den nya lagen om utlandsspioneri. Lagen innebär att ett nytt yttrandefrihetsbrott införs. Uppgifter som kan innebära allvarligt men för Sveriges förhållande till en annan stat eller mellanfolklig organisation blir då brottsliga att avslöja.

Kritiserats

Men lagen har kritiserats för att vara ett hot mot svensk yttrandefrihet och demokrati. Bland annat för att journalister som rapporterar om missförhållande eller övergrepp skulle kunna riskera att dömas för utlandsspioneri. Men även för att visselblåsare och andra som lämnar uppgifter till journalister riskerar att inte längre skyddas av anskaffar- och meddelandefriheten.

– Det är det allra allvarligaste. Det riskerar att personer som ser eller hör saker låter bli att lämna det vidare för offentliggörande i medierna, säger Nils Funcke.

ANNONS

– Den som publicerar uppgifterna kan också åtalas. Vi riskerar att få lite försiktigare publicister och utgivare på grund av den här lagen, och sådant som borde komma upp till ytan riskerar att förbli i det fördolda.

Nils Funcke är kritisk till hur lagen motiveras, och menar att det inte finns tillräckligt konkreta exempel på varför den behövs.

– Tanken med en grundlag är att det ska vara svårt att ändra den. När man nu vill ha in det här som ett tryck- och yttrandefrihetsbrott så måste man motivera och konkret påvisa att det här har varit ett problem tidigare. Men det finns inga sådana belägg i regeringens yttrande.

"Riktigt illa"

I lagförslaget finns dock ett så kallat försvarlighetsundantag. Det gör det möjligt för en person att slippa straff om röjandet av uppgifter är försvarligt, till exempel för att i journalistiskt syfte avslöja att internationella styrkor begått övergrepp.

Men Nils Funcke menar att det inte räcker.

– Vi vet inte hur det kommer att definieras, det blir en fråga för domstolarna att pröva. Det är väldigt svårförutsebart för en uppgiftslämnare, "kommer jag att kunna åberopa försvarlighetsrekvisitet eller inte?". Det är ingen garant, säger han.

Antas lagen är det en tydlig inskränkning av yttrandefriheten, säger Nils Funcke.

ANNONS

– Det här är illa, riktigt illa.

ANNONS