Centerpartiets kandidater till partiledare frågades ut i Stenungsund

En Säfflebo, en tidigare vd för Företagarna eller en person uppväxt i en Stockholmsförort? På lördagen fick centerpartisterna en första chans att lyssna på de tre kandidaterna till att ta över som partiledare efter Annie Lööf.
– Det var roligt att se dem och få en lite bättre bild av vad de står för, säger regionrådet Cecilia Andersson.

ANNONS
|

Inramningen är tydligt centerpartistisk. Rutig duk, kaffekanna i porslin. Koppar dekorerade med blommor på fat. Runt bordet på en scen på Stenungsbaden sitter Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok och berättar om vad de vill med Centerpartiet.

Lyssnar gör 120 partimedlemmar från hela Västsverige.

Kort efter valet meddelade Annie Lööf att hon lämnar posten som partiledare – och i måndags presenterade valberedningen de tre kandidater som nu ska frågas ut runt om i landet inför partiledarvalet i början av februari.

Mest meriterad

Elisabeth Thand Ringqvist är den mest meriterade av kandidaterna. Hon jobbade i regeringskansliet under Maud Olofsson under åren med alliansstyre och har därefter varit vd för Företagarna.

ANNONS

Under utfrågningen tryckte hon bland annat på sin bakgrund som entreprenör och att hon under pandemin startade en insamlingsorganisation som samlade in 20 miljoner kronor till vaccin i utvecklingsländer, när hon fick frågan om vad som gör henne lämplig som partiledare.

– Kan man starta en global insamlingsorganisation på 45 dagar, så kan man nog får ordning på ett parti på 3 år, sa hon.

Just organisationsfrågan och hur man ska få ihop Centerpartiet på alla nivåer på ett parti var ett återkommande tema i utfrågningen.

– Tänk er ett hus: om det ska stå stadigt måste man stötta upp hela grunden, inte bara en del av det, sa Muharrem Demirok.

Vill se till hela landet

Att partiet måste bli bättre på att se till hela landet var också något som alla kandidater tryckte på. Muharrem Demirok beskrev det som en smäll mot hela partiets självbild att man tappade sin hemmaplan i höstens val.

Daniel Bäckström konstaterade att hans jaktkamrater hemma i Säffle röstar på hela andra partier i dag.

– Om Centerpartiet ska bli det statsbärande partiet igen, så måste vi ha ett hela landet-perspektiv, engagera fler människor, lyfta fram fler ledande personer och bli mer relevanta för människor.

Utfrågningen var den första av fyra och på många sätt påminde det mer om ett fikasamtal i hjärtligt samförstånd än en politisk utfrågning, som visade på tydliga skillnader mellan kandidaterna.

ANNONS

Jakob Edshage, distriktsordförande för Centerpartiet i Göteborg, tycker ändå att den gav vissa svar.

– Många medlemmar har ju inte träffat de här personerna tidigare, så för dem blir det nya perspektiv. Och jag har heller inte sett dem i det här sammanhanget tidigare, eller tänkt på dem som partiledare så det gav ändå en del, säger han.

Vill inte öppna är SD

Efter alla utfrågningar ska styrelsen i Göteborg samla ihop distriktets åsikter och skicka vidare till valberedningen.

– Så för mig handlar det mycket om att lägga örat mot marken och lyssna in vad medlemmarna tycker.

Och vad är det de efterfrågar av en ny partiledare?

– Medlemmarna i Göteborg är väldigt måna om att vi inte ska falla för frestelsen att bli mer populistiska och öppna upp för SD-samarbete. Det har jag ett väldigt tydligt mandat från mina medlemmar att driva. Från Göteborgssidan är linjen att fortsätta med att inte samarbeta med Sverigedemokraterna glasklar.

Och vilken profil ser ni att en partiledare bör ha?

– Vi känner att alla tre skulle kunna göra jobbet. Alla tre har klar potential.

Regionrådet Cecilia Andersson uppskattar att alla tre kandidaterna lade så stor vikt vid att prata om organisationsfrågan.

– Att samla organisationen är bland de viktigaste för oss just nu. Vi behöver hitta tillbaka till en gemenskap, säger hon.

ANNONS

Har du någon favorit bland kandidaterna?

– Nej. Det känns väldigt jämnt och det känns att det kommer att bli bra vem det än blir. Jag kommer följa alla de fyra utfrågningarna för att kunna bestämma var jag ska lägga min röst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS