Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

100 saker du kan göra under Hållbarhetsveckan

Hållbarhetsveckan Vänersborg invigs på Nuntorp Gård lördag 16 oktober och temat är Agenda 2030 - social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Det blir en vecka full av aktiviteter för både stora och små.

Hållbarhetsveckan är ett helt nytt evenemang med Vänersborgs kommun som arrangör och arbetet har engagerat många.

– Såväl näringsliv som föreningar och andra organisationer bidrar med hållbara aktiviteter i hela Vänersborgs kommun under veckan. Och det är tydligt att samverkan engagerar, säger Sandra Björkstrand, projektledare.

– Tillsammans har vi fått ihop ett fantastiskt program med nästan 100 unika programpunkter och lika många utställare.

En vecka - tre noder

Nuntorp Gård är en av de tre noderna under veckan, där har Gröna Klustret Nuntorp en viktig verksamhet för att driva landsbygdsutvecklingen framåt.

– Det blir ett späckat program med något för alla åldrar, säger Anna Johansson som äger gården. Och det är jättekul att själva invigningen sker på landsbygden.

Världsmästaren i armbrytning Heidi Andersson håller föredrag
Världsmästaren i armbrytning Heidi Andersson håller föredrag

Wargön Innovation är en annan av noderna som öppnar upp och erbjuder tillfällen att lära sig mer om verksamheten i Vargön.

– Onsdag 20 oktober erbjuder vi allmänheten en inblick i den textila framtiden, säger Frida Jonson, kommunikatör på Wargön Innovation.

– Torsdag 21 oktober välkomnar vi företagare att inspireras av experter inom hållbara affärer som kan öka konkurrenskraften. Då delas också Hållbarhetspriset ut, ett samarbete mellan ttela, Vänersborgs kommun och CSR Västsverige.

– Dessutom är det återbrukstema i stan med loppis i Plantagen och hållbara erbjudanden i butikerna säger Boel Carlsson, miljöstrateg och samordnare för Hållbarhetsveckan.

Musikalisk final för tre evenemang

Under Hållbarhetsveckan pågår också Vänersborgs Ljusfestival och när den avslutas så invigs Kulturveckan. Lördag 24 oktober presenterar de tre evenemangen tillsammans en konsert med Tousin ”Tusse” Chiza, vinnare av Schlagerfestivalen 2020 och värd för Världens Barn-galan.

– Detta är ett fint exempel på när samverkan är som bäst - dels att man samverkar mellan olika evenemang men också tillsammans med förenings- och näringsliv med aktiviteter i hela kommunen, säger Stefan Leijon, evenemangsutvecklare i kommunen.