Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Något verkligt som överträffar dikten"

En kollega som nästan blev besatt väckte Morgan Larssons intresse för Gunnar Walls bok Mordgåtan Olof Palme: makten, lögnerna och tystnaden. – Det är som en resa tillbaka i tiden där man får följa allt i detalj, säger han.

Författaren, debattören och journalisten Gunnar Wall har skrivit en rad böcker och flera av dem handlar om mordet på Olof Palme.

Morgan Larsson har läst både Mordgåtan Olof Palme: makten, lögnerna och tystnaden (2010) och Konspiration Olof Palme : mordet, politikern och hans tysta fiender (2015), men rekommenderar att man börjar med den förstnämnda.

– Den är lite lättare och går inte in på alla konspirationsteorierna. Men är det så att man vill ha en överblick över det som hände är Mordgåtan riktigt bra. Det blir som en resa tillbaka i tiden där man får följa allt i detalj från det där biobesöket. I stället för att låna en deckare som är påhittad kan man läsa om något som är verkligt och överträffar dikten, säger han.

Morgan berättar att man blir väldigt engagerad i frågan vem det var som verkligen mördade Olof Palme när man läser boken. Förutom att den är så spännande är den också lärorik och viktig enligt Morgan.

– Jag tycker att det är viktigt att sätta sig in i detta mystiska trauma som drabbade Sverige. Det är en samtidshistoria som ger avtryck ända in i vår tid om hur viktigt det är med demokrati.

För egen del blir det däremot inte mycket läsning denna sommar.

– Jag kommer nog att skriva mer än jag läser, säger Morgan Larsson och berättar att han jobbar på manuset till en ny bok.