Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

20 nya jobb till nya miljödomstolen

I maj ska den nya mark- och miljödomstolen vara färdig i Vänersborg. Detta innebär 20 nya jobb på miljödomstolen. – Verksamheten kommer att fördubblas, säger lagman Gunnar Krantz.

Landets miljödomstolar ska i framtiden ta hand om mål som hanteras av fastighetsdomstolar. Det kan handla om överklagande om bygglov och detaljplaner. Tanken är en samordning mellan olika mål.

– Frågor som har ett naturligt samband som till exempel markfrågor och miljö ska behandlas på samma ställe.

En detaljplan behöver dels godkännas enligt plan- och bygglagen, vilket länsstyrelsen gör och sedan överklagas till Regeringsrätten. Men samtidigt kanske samma detaljplan också behöver få dispens för exempelvis strandskydd, vilket i så fall överklagas till miljödomstol. Från och med maj ska ett sådant ärende behandlas på samma ställe: På Mark- och miljödomstolen.

– Eftersom vi redan har en miljödomstol i Vänersborg blev det naturligt att även fastighetsdomstolarna i bland annat Göteborg, Karlstad och Skövde flyttade hit, säger Gunnar Krantz.

Det betyder att miljödomstolen i Vänersborg behöver ytterligare 20 tjänster, nästan en fördubbling av dagens verksamhet.

– Det handlar om nyanställningar. Vi håller just nu på att rekrytera. Den 2 maj ska det vara färdigt.

Bland annat behöver man sex beredningsjurister, fyra rådmän och fyra tekniska råd.

Miljödomstolen behöver också större lokaler.

– Vi har fått en korridor från länsstyrelsen och dessutom görs en del inre ombyggnadsåtgärder.

Några fler rättegångssalar behövs däremot inte.

– Nej, oftast sker förhandlingar i sådana här mål på den plats som målet avser.

Vänersborg blir en av fem orter i landet med den nya domstolen. Den ska täcka Hallands, Västra Götalands och Värmlands län, samt även kommunerna Askersund, Degerfors, Hällefors, Karlskoga och Laxå. De övriga fyra orterna som ska ha en mark- och miljödomstol är Nacka, Umeå, Växjö och Östersund.