Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Framtiden för Dalslands sjukhus väcker många åsikter, som här under en demonstration mot neddragningar på sjukhuset under förra året. Nu pejlar kommittèn för Dalslands sjukhus läget bland dalslänningarna och den webbaserade enkäten har fått en bra start.

500 svar om sjukhusets framtid

Kommittén för Dalslands sjukhus har hittills fått in närmare 500 svar i den webbaserade enkäten om sjukkommitténamtid. – Väldigt många är oroliga för att mer ska försvinna från sjukhuset, säger Maj-Britt Karlsson från kommittén.

I slutet av augusti tog kommittén för Dalslands sjukhus ett nytt grepp för att kartlägga dalslänningarnas syn på sjukhusets framtid och gick ut med enkät via Facebook. Efter en lite långsam start har intresset nu tagit fart och i måndags förmiddag hade 423 personer lämnat sina synpunkter på sjukhusets innehåll.

– Det känns bra, det tar ett litet tag innan en sådan här sak sprider sig och börjar rulla på, men nu har det kommit igång ordentligt och i slutet av veckan är det nog betydligt fler. Och förutom de 423 på webben så har jag fått väldigt många i pappersform. Det är flera som hört av sig och undrat om man inte kan vara med även om man saknar en dator och det är ju självklart att det går, då skriver jag ut enkäten och så löser vi det på den vägen, säger Maj-Britt Karlsson från kommittén.

Nu ska kommittén även titta över möjligheten att lägga ut enkäten bland Dalslands gymnasieskolor för att eleverna ska få extra möjlighet att tycka till.

– Ja, det är en idé vi har. Vi vill få in skolungdomarnas syn på detta och det spelar inte så stor roll att alla inte är myndiga, eleverna som har något att säga gör nog det och de andra svarar nog inte.

Maj-Britt Karlsson har noterat att många av webbsvaren hittills har vissa gemensamma nämnare.

– Det finns en oro för hur sjukhuset kommer att se ut i framtiden. Eftersom neddragningarna har kommit en och en är det många som undrar när nästa kommer. Sedan är det många som vill ha tillbaka operation till Bäckefors, det finns med i nästan alla svar.

– Dialys är en annan sak som berör många verkar det som. Det är ju ett elände för de som behöver åka tre gånger per vecka och inte kan få hjälp här i närområdet.

Deadline för kommitténs undersökning är satt till den 15 oktober och meningen är att svaren därefter ska lämnas in till den utredningsgrupp från regionen som tittar över sjukhusets organisation framöver.

– Det är viktigt att utredningen får ta del av dalslänningarnas synpunkter, det är vårt övergripande mål. Och det finns ett väldigt starkt engagemang för Dalslands sjukhus, inget tvivel om det.