800 000 till Damkronorna: "Måste ta ansvar"

Svenska ishockeyförbundet svänger i frågan gällande ersättning till Damkronorna. Tillsammans med herrligan SHL lägger förbundet 800 000 kronor på landslaget den här säsongen.

ANNONS
|

Sveriges olympiska kommitté, SOK, valde efter OS att dra in stödet till Damkronorna kommande säsong efter flera tunga säsonger resultatmässigt.

Beskedet fick flera spelare, som målvakten Sara Grahn, Pernilla Winberg, Emma Nordin och Emilia Ramboldt, att fundera på sin framtid i Damkronorna i och med att de förlorar sin lön när de är borta på landslagsuppdrag.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson sade tidigare i veckan att de inte hade budgeterat för något stöd – men nu har de ändrat sig i frågan.

Besparingar kommer att göras i andra delar av verksamheten och spelarna kommer att ersättas för förlorad inkomst redan under kommande säsong.

ANNONS

Känner ansvar

Det hela har möjliggjorts genom ett samarbete med herrligan SHL, som kommer lägga in lika mycket pengar som förbundet. Beslutet togs efter ett möte i förbundsstyrelsen.

- Totalkostnaden är bedömd till ungefär 800000 kronor för innevarande säsong, och vi står för hälften av det från SHL:s sida. Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan, säger Anders Källström, SHL:s ordförande, till TT och fortsätter:

Fördelningsnyckel

- Svensk hockey har ett stort ansvar att ge bästa möjliga förutsättningar för tjejer och damer också. Då måste vi hitta vägar att bygga det här långsiktigt, vi har bedömt att vi från SHL:s sida, som företräder elithockey på herrsidan, kan bidra till att skapa förutsättningar, säger Anders Källström.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson berättar att summan runt 800000 är beräknad utifrån hur många spelare som har ett jobb och därmed behöver ersättas under säsongen.

ANNONS

Liknande ersättningar finns redan för förtroendevalda i vissa sammanhang.

- Sedan återstår det att se vilka som tas ut. Vi har ett schablonbelopp på 950 kronor per dag för förlorad arbetsförtjänst, säger han.

Larsson är glad över att de nu går in och visar spelarna att de har förståelse för deras tuffa situation och att de lyssnat på kritiken och missnöjet.

- Man känner som människa, och som hockeyordförande, för situationen för våra damelitspelare när det gäller att få ihop livspussel, arbete, familjeliv och elitsatsningen. När SOK:s stöd försvann kändes inte det helt tillfredställande. Detta känns väldigt glädjande, både för tjejerna och för svensk hockey, och vi är otroligt glada över vårt samarbete med SHL.

TT

Bakgrund: Ersättning till Damkronorna

Under många år har flera av spelarna i Damkronorna fått bidrag från Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, för att hjälpa spelarna att klara av en elitkarriär med stor frånvaro från jobb.

I februari blev Damkronorna bara sjua på OS i Sydkorea.

I slutet av juni beslutade SOK att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. Inte heller Svenska ishockeyförbundet hade budgeterat för att ge spelarna någon ersättning vid landslagsuppdrag. Risken var stor att flera spelare skulle tacka nej till landslagsuppdrag.

På fredagen meddelade förbundet att man tillsammans med SHL, Svenska hockeyligan, kommit överens om att tillsammans stödja damlandslaget. Enligt Anders Källström, ordförande SHL, så är summan 800000 för den här säsongen.

ANNONS