Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arena Vänersborg.

Alla skyller i från sig om arenan

Sent i kväll blev de offentliga: Barn -och ungdomsnämndens yttrande till ansvarsfrihet i Arena Vänersborg-projektet. Felet är WSPs, menar majoriteten S och C. Samtidigt vill oppositionen att de styrande tar det fulla ansvaret för det skandalomsusade bygget, där ansvarshierarkin ska ha kortslutits.

Det var efter nämndens sammanträde under måndagseftermiddagen som ledamöternas yttranden till ansvar av skötseln i projekt Arena Vänersborg blev ­allmän handling. Gemensamt, och enligt nuvarande nämndordförande Marie Dahlins förslag, har majoriteten i form av S och C ­lämnat förklaring. Man hänvisar till att det är ett KF-beslut som ligger bakom ett projekt Bun tidigt sagt sig inte inneha tillräcklig kompetens för. Felet är ­konsulten WSP som inte skött sitt jobb, menar man. Efter bytet av nämnd­ordförande förra året ska flera åtgärder vidtagits.

– Vi tycker att det känns orättvist, samtidigt som vi förstår kritiken från revisorerna, sammanfattar Marie Dahlin efter mötet.

Moderaternas fyra ledamöter tycker att nämndmajoriteten ska ta det fulla ansvaret för projektet: ”De styrande (läs: S och C) har alltså låtit projektet fortlöpa och bör således ta hela det totala politiska ansvaret för projekt ”Arena Vänersborg” skriver man. ”När personer från projektstyrelsen också ingår i ”arbetsgrupper” så kortsluter man hela ansvarshierarkin”, menar M och på samma linje är FP:s Kerstin Andersson och ersättaren Gunilla Bryntesson: ”Projektstyrelsen representerar nämnden som kontrollerar och rapporterar till nämnden” skriver man och poängterar tragiken i att ”nämnden inte fått veta något om skenande kostnadsökningar innan majoritetens bubbla brast”.

Stefan Kärvling (V) har valt att ge ett personligt yttrande där han bestämt vänder sig mot ett kollektivt skuldbeläggande av hela nämnden i allmänhet, och han som ledamot i synnerhet. Han hänvisar bland annat till sina egna reservationer, och menar att revisorerna – som enligt uppgift till honom haft betydligt mer insyn i projektet än nämnden – även bör ställas till svars: ”Vem granskar granskarna?”.

Även Monica Bredberg (MP) menar att hon ska beviljas ansvarsfrihet med hänvisning till sitt avslagsyrkande vid projektstarten. Oppositionen har på många sätt försökt förmå majoriteten att ta sitt förnuft till fånga men utan effekt, menar hon.

Kristdemokraterna var det enda parti som under gårdagens sammanträde inte presenterade ett yttrande, men indikationer till Marie Dahlin från Andreas Vänerlöv gjorde gällande att en sådan väntades komma innan morgondagen. Det är då som fullmäktige ska ta beslut om Bun ska få ansvarsfrihet eller ej. Går man efter kommunens revisorer förslag kommer det inte att beviljas.